Hlavní obsah

Republiku sevřel mráz, řidiči musí být opatrní, sůl nepomáhá

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, aš, mp

Silný mráz v sobotu ráno hlásily všechny kraje ČR. Na Náchodsku a Rychnovsku klesla rtuť teploměru až k minus 18 stupňům Celsia, v Horské Kvildě a v Šindelové na Sokolovsku dokonce pod 20 stupňů. Silničáři varují řidiče, aby při jízdě byli opatrnější než obvykle. Místy napadl nový sníh a za silných mrazů posypová sůl přestává účinkovat.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Silničári odklízejí sníh ze silnic.

Článek

Silnice ve Středočeském kraji jsou i přes velmi nízké noční teploty mezi minus sedmi až minus čtrnácti dobře sjízdné. Větší opatrnost je potřeba na Kladensku v některých úsecích silnice R7, na Příbramsku na rychlostní komunikaci R4. Mokrá může být také silnice R10 na Mladoboleslavsku.

V jižních Čechách komplikuje situaci dva centimetry nově napadaného sněhu. Na Jindřichohradecku a Táborsku leží na vedlejších silnicích ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Teploty byly podobné jako ve Středočeském kraji, Tábor hlásil 12,9 pod nulou, České Budějovice 7,2, ale v Horské Kvildě naměřili minus 20,2 stupně, řekl českobudějovický meteorolog Jaroslav Hintermüller.

Ještě chladněji bylo v Karlovarském kraji. V Šindelové na Sokolovsku naměřili minus 20,6 stupně Celsia. „Je to tady za poslední dva roky nejnižší teplota,“ řekl Právu pozorovatel z tamní klimatologické stanice Rudolf Kovařík. Podle něj je nyní země promrzlá do hloubky přibližně 17 centimetrů, což může v letoším roce pomoci  zahrádkářům: „Při takovém mrazu pak zahynou slimáci." Přestože jsou současné teploty hluboko pod bodem mrazu, Kovařík upozorňuje, aby lidé byli opatrní při vstupu na přírodní led.

Na Vysočině klesly teploty až na minus 16 stupňů Celsia, vedlejší silnice pokrývá vrstva uježděného sněhu. "Při více než desetistupňovém mrazu sůl nefunguje," varoval dispečer krajské správy a údržby silnic.

Podobná situace je i v Královéhradeckém a Pardubickém kraji. Na hlavních tazích leží zbytky rozbředlého sněhu, ve vyšších polohách Lanškrounska silnice pokrývá slabá vrstva zledovatělého sněhu. Na Žamberecku a Svitavsku bylo minus 16 stupňů, na Rychnovsku a Náchodsku naměřili dokonce minus 18. V těchto oblastech stejně jako na Orlickoústecku, Poličsku, Skutečsku, Moravskotřebovsku a Třemošnicku leží na silnicích ujetý sníh. V Krkonoších je jeho vrstva silná pět centimetrů.

Na Moravě situaci komplikují mlhy

Ve Zlínském kraji by měli být řidiči opatrní zvláště na silnicích ve výše položených oblastech. Viditelnost navíc mohou na některých místech kraje snižovat sněhové přeháňky nebo mlha. Ujetý sníh a sněhovou kaši silničáři hlásí na vozovkách v nejvyšších oblastech Beskyd, v horských polohách navíc motoristé mohou narazit i na ledové plotny. Podobná situace panuje i v dalších částech Vsetínska a v horských oblastech Moravskoslezského kraje na Bruntálsku, Opavsku a Novojičínsku.

Mlha se objevila i v Olomouckém kraji, kde na řadě silnic nižších tříd leží ujetý nebo rozbředlý sníh. Místy je vrstva silná až pět centimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám