Hlavní obsah

Stát dokonale zmátl řidiče na severní Moravě

Právo, Radim Kijonka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Dění v Kocourkově začíná připomínat zpoplatňování rychlostních silnic v Moravskoslezském kraji. Před několika týdny ministerstvo dopravy oznámilo, že řidiči budou muset mít od Nového roku při jízdě na rychlostní komunikaci R56 mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem a R48 z Frýdku-Místku do Českého Těšína dálniční známku. Následně to odvolalo. V pátek ale silničáři začali odstraňovat značky, které vjezd bez známky umožňovaly.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Silničáři v pátek nečekaně začali odstraňovat u rychlostních silnic dodatkové tabulky, které umožňovaly jízdu bez dálniční známky.

Článek

Tento týden mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka sdělil, že zatím nebyla schválena příslušná vyhláška, proto se zatím šoféři při cestě obejdou bez kupónů. Oficiálně však nikomu nic nesdělili a řidiči už známky začali kupovat.

Korunu všemu pak v pátek nasadili silničáři, kteří již začali odstraňovat dodatkové tabulky pod značkami rychlostních silnic. Právě tyto dodatkové tabulky totiž umožňovaly jízdu po těchto úsecích bez dálniční známky.

Mluvčí ministerstva ujišťuje, že jde o omyl a řidiči zatím dálniční známku skutečně mít nemusejí. Tato povinnost podle něho začne platit, až když bude schválená vyhláška zveřejněna ve sbírce zákonů. K tomu má dojít nejdříve v polovině ledna. 

Řidiči jsou zaskočeni

Někteří šoféři byli informací, že dálniční známky zatím na rychlostních silnicích z Frýdku-Místku do Ostravy a Českého Těšína nepotřebují, překvapeni. "Na konci roku jsem si pro jistotu koupil celoroční dálniční známku za tisíc korun, protože mezi Ostravou a Frýdkem-Místkem jezdím denně. Doufám, že jsem ji nekupoval zbytečně,“ poznamenal šofér z Ostravy.

Ministerstvo dopravy podle Hanzelky původně počítalo, že úseky budou opravdu zpoplatněné od 1. ledna 2009. "Důvodem zdržení je skutečnost, že ještě nemáme legislativně schválenou novou vyhlášku, jenž stanovuje, které úseky budou zpoplatněné, a které ne,“ uvedl Hanzelka. Ten tvrdí, že norma bude přijata legislativní radou vlády v nejbližších dnech. Poté ji ještě musí podepsat ministr dopravy a může vyjít ve sbírce zákonů, čímž fakticky začne platit.

"O datu, kdy vyjde vyhláška ve sbírce zákonů, budeme dopředu informováni. Takže budeme včas vědět, kdy začne zpoplatnění úseků platit. Určitě budeme řidiče s dostatečným předstihem informovat, vydáme k tomu tiskovou zprávu a navíc informaci zveřejníme na našich webových stránkách,“ ujišťuje Hanzelka. Naproti tomu na úseku dálnice D47 z Bohumína přes Ostravu do Klimkovic nebudou muset mít řidiči známku ani po schválení vyhlášky, zde bude nadále platit výjimka.

Policie nikoho pokutovat nebude

Podle mluvčího ministerstva měli zaměstnanci Ředitelství silnic a dálnic sundat dodatkové tabulky až ve chvíli, kdy vyhláška začne platit. "Opravdu počítáme, že by to mělo být v polovině ledna. My to oznámíme Ředitelství silnic a dálnic a jejich pracovníci odstraní dodatkové tabulky,“ konstatoval mluvčí ministerstva.

Realita však byla jiná. Silničáři již během pátku začali odstraňovat některé dodatkové tabulky. Mluvčí ministerstva byl jejich postupem zaražen. "Jde o omyl. V první řadě platí, co je ve vyhlášce, která definuje zpoplatněné úseky. Proto řidiči dálniční známku nemusejí mít, i když už tam dodatkové tabulky nebudou,“ konstatoval Hanzelka.  

Přestože by podle značek bez dodatkové tabulky měli již mít šoféři známky, policisté nikoho za vjetí na silnici bez dálničního kupónu nebudou pokutovat. "Máme informace, že stále ještě nebyla schválena příslušná legislativní úprava. Proto mohou řidiči vjíždět bez dálniční známky, vše zůstává při starém. Nemůžeme pokutovat za něco, co není legislativně podloženo, přestože někdo dodatkové tabulky sundá,“ uvedl mluvčí moravskoslezské policie Miroslav Pech.

Reklama

Výběr článků

Načítám