Hlavní obsah

Ukrajinský sériový vrah dostal za vraždy 36 žen doživotí

Novinky, ČTK, aš, krone.at
DNĚPROPETROVSK

Zbytek života stráví ve vězení bývalý kriminalista, šestapadesátiletý Sergij Tkač. Nejvyšší trest dostal v ukrajinském Dněpropetrovsku za 36 vražd, pokus o vraždu a znásilnění. Sexuálně motivované zločiny spáchal v letech 1984 až 2005. Sám pro sebe žádal nejvyšší trest.

Foto: Profimedia.cz

Sergij Tkač

Článek

"Jsem zvíře a zvíře, jako jsem já, je potřeba držet v kleci,“ řekl před soudem. "K popisu mých zločinů mi chybějí slova, taková slova ještě nebyla vynalezena," prohlásil dále.

Tvrdil, že spáchal kolem stovky sexuálně motivovaných zločinů. Vzhledem k brutalitě a výběru obětí se zvažovalo i jeho psychické zdraví.

Za jeho zločiny odsoudili nevinné

Obžalován byl z 40 vražd, ve čtyřech případech se ale nepodařilo prokázat jeho vinu. Za zločiny, které Tkač během let spáchal, bylo odsouzeno deset lidí, píše rakouský server krone.at. Podle Tkače byla jedním z motivů jeho činů touha ukázat, jak neschopní jsou lidé u policie.

Tkač, který byl nasazen v Afghánistánu a pak pracoval u policie, vedl dvojí život. Během dvaceti let se třikrát oženil a měl čtyři děti.

Na Ukrajinu se Tkač přistěhoval v roce 1982 z Kemerova na Sibiři, kde pracoval u policie. O dva roky později začaly u Dněpropetrovska záhadně mizet dívky a mladé ženy. Tehdejší sovětské orgány to vyšetřovaly, ale bez jakéhokoli výsledku, a proto byl případ odložen ad akta. Podobná situace později vyvstala v Záporoží, kam se v novém tisíciletí přestěhoval z Dněpropetrovska.

Čekám na vás už 20 let, řekl při zatýkání

Dopadnout se ho podařilo až v roce 2005 po brutální vraždě desetileté dívky, dcery jedné z jeho známých. Tato vražda dovedla policisty k Tkačovi. Když si pro něj přišli, řekl muž policistům: "Už dvacet let na vás čekám, až si pro mě přijdete.“ Proces trval rok, rozsudek byl čten dva dny.

Vynesený trest je nejvyšší, jaký lze na Ukrajině udělit. Trest smrti byl zrušen v roce 2000. Popravě proto unikl i nejznámější ukrajinský sériový vrah Anatolij Onuprijenko, který v 80. a 90. letech pozabíjel 52 lidí. V roce 1999 sice byl odsouzen k trestu smrti, ale rozsudek se už nestačil vykonat.

Reklama

Výběr článků

Načítám