Hlavní obsah

VIDEO: Jazzman Woody Allen poprvé zavítal do Česka, setkal se i s Klausem

Právo, Zbyněk Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní láskou stále stejně obrýleného filmového režiséra Woodyho Allena je jazz. Konkrétně hra na klarinet. V sobotu od sedmi večer ji předvede v pražském Kongresovém centru spolu se svou skupinou New Orleans Jazz Band. Ještě předtím Allen zavítal na Pražský hrad, kde se setkal s prezidentem Václavem Klausem.

Článek

Na Pražském hradě se v sobotu odpoledne oscarový režisér a muzikant Woody Allen dočkal vřelého přijetí od české hlavy státu Václava Klause.

Klarinet - životní láska

Allen si v České republice veřejně zahraje vůbec poprvé. Režisér má s kolegy muzikanty, kterým podle svých slov dělá spíš diskžokeje než vedoucího, v repertoáru především klasický jazz z počátku 20. století. Společně vydali dvě desky: The Bunk Project z roku 1993 a soundtrack k dokumentu Wild Man Blues (1997).

Se hrou na klarinet začal Allen v patnácti letech, už na počátku se našel například v nahrávkách klasického jazzmana George Lewise a dlouhé hodiny trávil jen s jeho posmutnělými melodiemi. Své umělecké jméno si pak vypůjčil od slavného klarinetisty Woodyho Hermana. Jeho dcery Bechet a Manzie se rovněž jmenují po dvou jazzových muzikantech: Sidneym Bechetovi a  Manziem Johnsonovi.

Woody Allen a jeho klarinetfoto: ČTK/Petr Kollanyi

Na klarinet údajně cvičí dodnes denně a je jedno, jestli zrovna natáčí v New Yorku, Barceloně nebo Londýně. Téměř každé pondělí večer se svým bandem účinkuje v hotelu Carlyle na newyorském Manhattanu. Dokonce si v jedno takové pondělí roku 1978 kvůli koncertu nepřišel pro Oscara za Annie Hallovou, protože prostě nemohl zklamat posluchače a posluchačky, kteří si na něj koupili lístek. Sám ale skromně tvrdí, že je jeho hra pořád příšerná.

Hudba v Allenových filmech

Hudba zastává výraznou roli i v Allenově filmové tvorbě (jeho vlastní klarinet především ve snímku Spáč z roku 1973). „Dávám do filmů hudbu, kterou rád poslouchám, protože jsou to přece moje filmy. Jistý typ jazzu je vynikající doprovod ke komedii, protože je živý a temperamentní. Nejdu dál než do swingové éry, protože je důležité, aby byl rytmus jednoduchý a hudba melodická,“ říká Allen v knize Hovory o filmu. „Nedokážu ale úplně lehce použít hudbu mých idolů.“ A tak se třeba nikdy v jeho snímcích neobjevil zmiňovaný George Lewis.

Allen vždycky chtěl o svém oblíbeném žánru natočit snímek. „Ale nikdy na to neseženu peníze. Kdyby mi někdo dal 80 nebo 100 miliónů dolarů – byl by blázen, kdyby to udělal –, natočil bych úžasný americký jazzový film. Nemyslím tím příběh o chlápkovi, který hraje na trumpetu a opustí ho jeho dívka (tento motiv se objevuje v Allenově filmu Sladký ničema – pozn. red.). Mám na mysli příběh o začátcích jazzu a o tom, jak se vyvinul v New Orleansu a dostal se do Chicaga a do New Yorku a rozšířil se do celého světa,“ říká režisér.

Kromě jazzu sahá Allen často i do klasické a operní hudby. Jako skvělý tah se ukázalo použití melodií George Gershwina v černobílém Manhattanu, v jeho předposledním velkém hitu Match Point zní dobové nahrávky Enrica Carusa, v letos odpremiérované Vicky Cristině Barceloně zase španělská kytara. Navíc se nebojí ani muzikálu. V září pak měla v Los Angeles premiéru jednoaktovka Giacoma Pucciniho Gianni Schicchi, kde si Allen poprvé vyzkoušel operní režii.

Allen v Praze

Na Oscara jedenadvacetkrát nominovaný americký filmař Woody Allen by měl přiletět soukromým letadlem do Prahy v sobotu po poledni. Doprovází ho jeho třetí manželka Soon-Yi Previnová. Právě kvůli ní vlastně na světové turné s kapelou vyrazil. Ráda prý cestuje. Odpoledne navštíví prezidenta Václava Klause na Pražském hradě. Ten je znám jako velký jazzový fanoušek. Kapela bude celý den zkoušet a od sedmi hodin už ji budou moci i s Allenem uvítat čeští fanoušci.

New Orleans Jazz Band, který ještě v pátek koncertoval v Drážďanech, bude následně vystupovat v Amsterdamu. Pak navštíví Florencii, Varšavu a několik míst ve Španělsku. Své největší zahraniční turné zakončí 2. ledna příštího roku v Pamploně. Z Prahy odlétá Allen v neděli odpoledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám