Hlavní obsah

Novorozenci z amerického Colorada rostla v mozku noha

COLORADO SPRINGS

Už třetí den po porodu musel malý Sam Esquibel z amerického Colorada Springs na stůl neurochirurga. Operace mozku byla nevyhnutelná pro záchranu jeho života. Lékař byl ale vyděšen, když v hlavě kromě mozku byla i dětská nožička. Lékaři nyní zkoumají zda nádor nebyl plodem, který se chlapci v hlavě vyvíjel.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec je po operaci v pořádku, lékaři ale budou sledovat, jestli se mu nádor nevrátí.

Článek

Dětský neurochirurg Paul Grabb operaci nádoru mozku u třídenního novorozence komentoval pro Denver Channel: „Ta noha doslova vyskočila z jeho mozku.“

Případ se podle lékařů z Colorado Springs zapíše zcela jistě mezi největší lékařské kuriozity.

Mezi rýhami mozkové kůry navíc objevil něco, co připomínalo základy střev. Dalším zkoumáním odhalil ještě vyvíjející se druhou nohu, ruku a stehno. „Nikdy předtím jsem nic takového neviděl. Vypadalo to jako přerušovaný porod dítěte z mozku,“ dodal Grabb.

Nádor se může vrátit 

Malý Sam si podle lékařů povede dobře a nebude nijak postižen ani neurologicky. Nádor se však může vrátit, proto ho budou lékaři nadále pečlivě sledovat.

„Není jasné, zda se uvnitř plodu začalo vyvíjet druhé dvojče,“ komentoval Grabb spekulace, že se jednalo o případ parazitického dvojčete. Podle něj to může být buď foetus in fetu, nebo teratom – typ fetálního mozkového nádoru způsobeného cizí tkání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám