Hlavní obsah

Rusko zruší zbrojní programy, zřeknou-li se USA protiraketového štítu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko se zřekne programů modernizace svých strategických zbraní, pokud nový prezident Spojených států zastaví výstavbu amerického protiraketového štítu. Agentuře Interfax to v pátek řekl velitel ruských strategických raketových vojsk Nikolaj Solovcov.

Článek

"Jestliže Američané ustoupí od plánů vybudovat třetí zónu (základny protiraketové obrany v Česku a Polsku), pak nepochybně adekvátně zareagujeme. Řadu nákladných programů, prostě nebudeme potřebovat," prohlásil Solovcov.

Ruskoamerické vztahy jsou na bodu mrazu zejména kvůli plánu rozmístit ve střední Evropě prostředky americké protiraketové obrany. Počátkem listopadu, den po zvolení Baracka Obamy, prezident Medvěděv pohrozil rozmístěním raket Iskander u Kaliningradu, bude-li v ČR americký radar. Američané tvrdí, že štít není proti Rusku, nýbrž má být obranou před případným útokem ze zemí s nestabilními režimy.

Solocov před dvěma dny pohrozil, že Rusko zařadí v příštích letech do své výzbroje jaderné rakety schopné prorazit jakýkoli protiraketový štít.

Moskva už dříve oznámila, že příští rok zařadí do výzbroje mezikontinentální raketu nové generace RS-24. Spolu s modernizovanými raketami RS-12M2 Topol mají být jádrem ruských úderných raketových sil. Od roku 2015 budou mít ruská vojska ve výzbroji už jen nové rakety. Současně už prý byly zahájeny práce na vývoji nových raket, které by měly přijít do výzbroje v roce 2020.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám