Hlavní obsah

Česko čeká týden bez slunce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející týden bude pro Českou republiku sice relativně teplý, slunečních paprsků si však moc neužijeme. Od pondělí minimálně do pátku bude na většině území oblačno až zataženo, o víkendu by mohlo být i polojasno, ale jen na horách. Nad nížinami bude ležet nízká inverzní oblačnost.

Foto: Alexandra Mlejnková , ČTK

Návštěvníci českých hor si během tohoto týdne neužijí ani slunečné počasí, ale ani mnoho sněhu.

Článek

"Délka slunečního svitu v nadcházejících dnech? Nula,“ konstatovala v pondělí ráno Dagmar Honsová z Meteopressu s tím, že nedostatek slunečního světla bude znamenat vyšší stupeň zátěže. Upozornila, že na citlivější lidi může delší období bez slunečních paprsků působit depresivně.

Statisticky je podle ní měsícem s nejkratší délkou slunečního svitu listopad. Letos to ale neplatilo, zejména na Moravě padaly teplotní rekordy, při slunečném počasí tam rtuť teploměrů vyšplhala na téměř 20 stupňů.

Nízkou oblačnost vystřídá studená fronta

V tomto týdnu se však slunečních paprsků nedočkáme. V pondělí a úterý bude zataženo nízkou oblačností, která se vytváří v přílivu teplého a vlhkého vzduchu od Středomoří. Budou tak panovat na polovinu prosince nadprůměrné teploty, a to mezi čtyřmi až osmi stupni, na severovýchodě vystoupí až na deset stupňů.

Od středy začne přecházet přes území České republiky studená fronta, která přinese pro změnu frontální oblačnost, zároveň k nám pronikne chladnější vzduch od severozápadu. Teploty se budou pohybovat jen mezi dvěma až šesti stupni, vyskytne se občasný déšť nebo déšť se sněhem.

Podobné počasí bude pokračovat i ve čtvrtek a v pátek, kdy ranní teploty budou klesat až k minus čtyřem stupňům a přes den vystoupí na jeden až pět stupňů nad nulou.

Čerstvý sníh o víkendu zřejmě zase roztaje

Počasí v příštích pravděpodobně nepotěší ani lyžaře. Zatímco o uplynulém víkendu byly teploty na horách pod bodem mrazu, během týdne bude sníh odtávat. Až do čtvrtka se totiž teploty i na horách budou držet nad nulou.

"Před víkendem by mělo napadnout až deset centimetrů nového sněhu,“ řekla Novinkám Honsová s tím, že o víkendu se opět přihlásí inverze. V nížinách bude opět zataženo, zatímco na horách bude panovat polojasno. "Takže je možné, že ten nový sníh, který s velkou slávou napadne ve čtvrtek a v pátek, o víkendu opět odtaje,“ doplnila Honsová.

Lyžaři podle ní pamatují i horší prosince. "Například v roce 2000 bylo touto dobou kolem 15 stupňů,“ připomněla.

Anketa

Vadí vám nedostatek slunečního svitu?
Ano
86,1 %
Ne
13,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15845 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám