Hlavní obsah

Julínek obvinil některé členy ODS ze sabotování reforem

– PRAHA • Aktualizováno

Víkendový kongres Občanské demokratické strany v Praze ovládly v sobotu odpoledne diskusní příspěvky členů strany. Zájem promluvit v plénu projevily desítky účastníků akce. Postupně se u řečnického pultu vystřídala řada současných ministrů a členů strany.

Foto: René Volfík, ČTK

Tomáš Julínek hovoří na kongresu ODS.

Článek

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek hájil na vysočanském kongresu reformy, které se podle části ODS i veřejnosti výrazně podílely na prohře vládní koalice v krajských a senátních volbách.

Část stranických kolegů obvinil ze sabotování změn ve zdravotnictví. Interpretaci, kterou používá i opoziční ČSSD odmítl se slovy, že "ani David Rath nedoufal, že kromě svých skalních a komunistických voličů osloví funkcionáře ODS".

"Ještě horší ránu nám uštědřili někteří kandidáti do voleb, když se svou kampaní nelišili od svých komunistických a sociálně demokratických kandidátů v boji proti vlastní vládě," uvedl s narážkou na čerstvě zvoleného senátora a šéfa pražské záchranky Zdeňka Schwarze.

Přemysl Sobotka při projevu na kongresu ODS v Praze.foto: ČTK/René Volfík

Varování před sociální demokracií

Na úvod diskusního bloku vystoupil předseda Senátu Přemysl Sobotka. Ten vyzval přítomné k tvrdé a otevřené diskuzi a varoval před sociální demokracií Jiřího Paroubka. Ve svém příspěvku označil Sobotka ČSSD za mnohem nebezpečnější stranu, než KSČM, která podle něj tvoří jazýček na politických vahách. Sociální demokracii má Sobotka za stranu „komunistického střihu“.

"Tato strana sice nevyznává marxistickou ideologii, halasně se hlásí k EU a uznává volný trh, i když ve velice svérázné či pokřivené podobě. Dominantní roli v ní však hrají lidé, kteří na minulém komunistickém režimu úspěšně parazitovali," upozornil Sobotka.

Svou politiku obhajovali také ministři průmyslu a obchodu Martin Říman, spravedlnosti Jiří Pospíšil a šéf sněmovní frakce ODS Petr Tluchoř.

Petr Tluchoř uvedl, že z 94 vládních návrhů v posledním roce byl jen jeden zamítnut. Naopak proti vůli klubu prošly sněmovnou jen tři zákony. Podle Tluchoře je to dobrý výsledek, i když se koaliční politici potýkají s rebely, jakými jsou zelené Olga Zubová a Věra Jakubková, ale i občanští demokraté Vlastimil Tlustý, Jan Schwippel a Juraj Raninec.

"To, že stovková vláda bude mít tento problém, jsme snad věděli 13. prosince 2006, kdy výkonná rada rozhodla o tomto koaličním projektu," poukázal na těsnou většinu koalice ve sněmovně ministr Martin Říman.

Chybou podle něj mohlo být pouze to, že po vládě "nic nedělajících socialistů" se kabinet vrhl do reforem moc rychle. "Začali jsme dohánět čas možná až překotně. Rovná daň, sblížení sazeb DPH, konsolidace veřejných rozpočtů, ořezání sociálních dávek, první začátek opravdové reformy zdravotnictví od revoluce, penzijní reforma, nový trestní kodex a další. Do toho církevní restituce, radar," vypočítal.

Reklama

Výběr článků

Načítám