Hlavní obsah

Šéf parlamentu hrozí spojením Kosova s Albánií

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA

Jestliže mezinárodní společenství jakýmkoli způsobem zpochybní kosovskou nezávislost, Kosovo nevylučuje spojení se sousední Albánií. Prohlásil to předseda kosovského parlamentu Jakub Krasniqi.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Krasniqi

Článek

Reagoval tak na naléhání OSN, aby Kosovo přijalo mezinárodní misi Evropské unie (EULEX) na území této bývalé srbské provincie. Ta by měla v oblastech s albánským obyvatelstvem převzít správu od dosavadní mise OSN (UNMIK).

Příslušníci UNMIK by ale pokračovali v činnosti na kosovském území obývaném srbskou menšinou, což kosovští Albánci rezolutně odmítají - podle nich by to mohlo vést k odtržení těchto oblastí od jimi vyhlášeného nezávislého Kosova.

Mezinárodní společenství se podle Krasniqiho s kosovskými Albánci už dříve dohodlo, že se už nikdy nedostane pod srbskou správu, nebude rozděleno na srbskou a albánskou část a nespojí se s Albánií.

„Pokud ale někdo zpochybní jeden z těchto principů, Albánci by měli začít uvažovat tímto směrem. Je to jejich právo,“ prohlásil Krasniqi o případném spojení Kosova s Albánií.

Kosovský premiér Hashim Thaci v neděli znovu rozhodně odmítl tzv. šestibodový rozmístění fungování mise EULEX, na němž se dohodla Rada bezpečnosti OSN a na nějž Bělehrad kývl. „Na tento plán zapomeňte. Šestibodový plán je mrtev,“ prohlásil při setkání s obyvateli vesnice poblíž kosovského Prizrenu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám