Hlavní obsah

Jiří Šulc popisuje bitvu o nacistický radar

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píše se rok 1942 a na pobřeží kanálu La Manche v okupované Francii je vysazeno sto dvacet britských vojáků s úkolem získat, rozmontovat a odvézt německý protiletecký radar nazvaný Würzburg.

Článek

Jiří Šulc, který se prosadil románovou prvotinou Dva proti Říši o osudech vojáků, kteří dostali Reinharda Heydricha, se opět nechal inspirovat druhou světovou válkou. Jeho druhý román se jmenuje Bruneval, podle vesnice, u níž nacisté umístili jeden za svých trumfů: protiletecký radar.

Všechno začalo leteckým průzkumem, který ukázal, že tečka na fotografii může být supertajná zbraň. Výsadkáři pod vedením majora Johna Frosta dostali jasný rozkaz.

Tajné služby a výsadková operace

Nejde však o klasický válečný román, autor spojuje unikátní výsadkovou operaci se soubojem tajných služeb. Proti sobě stojí Artur Greenhill z britské centrály MI5 a SS-Sturmbanführer Sommer, který řídil velšké spolupracovníky nacistů.

Zůstal z nich jediný, hostinský v Portsmouthu Charles Waugh, přesvědčený, že Angličané ponižují jeho národ. Dal se proto do služeb nacistického abwehru, vojenské výzvědné služby. Jako „spící“ agent pochopil, že se chystá něco mimořádného a rozhodl se ozvat.

Šulc má dar pečlivé charakteristiky postav, které svou aktivitou posunují děj. Patří k nim především Waugh, po němž pátrá právě Greenhill z MI5, ale i Chris Malon, mnohomluvný a často opilý britský voják. Přesto vlastenec, který však zaplatí životem, že hostinskému prozradil tajný výsadek, který se chystá do okupované Francie.

Ukazuje se, že historie zdánlivě dávno odbytá nabízí naprosto unikátní téma. I že v literatuře nerozhoduje, o čem se píše, ale hlavně jak. Zda se autorovi podaří vystihnout jedinečnost lidského osudu, jestliže jde hned o několik postav, tím lépe.

Jiří Šulc: Operace Bruneval

Euromedia Group – Knižní klub, 304 stran, 249 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Se Zdeňkem Svěrákem nejenom o lásce

Podle Zdeňka Svěráka je povídka záhon a román pole. A on vždycky věděl, že pole neobdělává, ale lákala ho práce na záhonech. Tak to píše na obálce své první...

Martin Šmaus vydává knihu Židle pro Štefana

„Odešla pošetilá touha po nesmrtelnosti a podpisu vyrytém do skály, pomníku: otisk Buddhova palce… pták v bundě… báseň v próze… bazén s vilkou… a všem,...

Výběr článků

Načítám