Hlavní obsah

Vlaky mezi Severní a Jižní Koreou zase nepojedou

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SOUL

Severní Korea v pondělí oznámila, že znovu pozastaví vlakové spojení s Jižní Koreou. Vlaky kvůli rozepřím mezi vládami obou zemí přestanou jezdit od prosince. V provozu byly rok a půl, předtím nesměly jezdit 54 let.

Foto: Jo Yong-Hak , Reuters

Vlaky mezi oběma Korejemi jezdily od konce války jen půl druhého roku.

Článek

Opatření KLDR jsou podle státní agentury KCNA odpovědí na postup jihokorejského prezidenta Lee Mjung-baka. Ten po nástupu do funkce v únoru mimo jiné slíbil zastavení bezpodmínečné pomoci komunistickému Severu, což přineslo opětovné zchlazení vzájemných vztahů obou zemí.

„Jihokorejské loutky jsou stále pevně rozhodnuté držet se zrádné a konfrontační bandy, která je proti znovusjednocení," ohlásila plamenně KCNA. Severní Korea se rozhodla také omezit přístup do populárního turistického resortu Kaesong.

Vlaky začaly přes demilitarizované pásmo mezi oběma státy jezdit v květnu 2007, více než půl století po skončení Korejské války. Jihokorejská vláda ve stanovisku k rozhodnutí Pchjongjangu přerušit znovu spojení uvedla, že toho hluboce lituje, uvedla americká stanice CNN.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám