Hlavní obsah

VIDEO: Cizinecká policie prohledávala tržnici v Libuši

PRAHA
Aktualizováno

Vietnamská tržnice SAPA v Praze - Libuši, jejíž část nedávno vyhořela, byla po celý sobotní den uzavřena kvůli policejní a celní razii. Na místě bylo asi 500 policistů a přes 100 celníků, také zástupci České obchodní inspekce a všechny ostatní složky police. Celníci zabavili pět tun padělaného zboží. Prohlídka se uskutečnila také na tržnici v pražských Holešovicích.

Článek

Jednalo se o akci cizinecké policie na základě vyhodnocení bezpečnostní situace. Policie kontrolovala cizí státní příslušníky a zkoumala legálnost jejich pobytu. "Akce souvisí i nesouvisí s požárem tržnice," řekla Novinkám tisková mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Dodala, že operace byla dlouhodobě plánována, ještě před vypuknutím požáru. Rendlová uvedla, že bylo předvedeno 44 lidí, z toho pět vyhoštěných.

Tržnici prohledávaly stovky policistů a celníků. (Foto: Pro Novinky Pavel Reinisch)

Podle mluvčího Generálního ředitelství cel Jiřího Bartáka bylo do akce nasazeno 120 celníků, kteří prohledali stovku kontejnerů se zbožím. Akce končila za tmy. Celníci našli zhruba pět tun padělaného zboží, výši škody ale ještě neznají. Jednalo se vesměs o textil. Barták řekl, že prohlídka nebyla před Vánocemi poslední.

Při zásahu policistům pomáhal i vrtulník, obrněná vozidla, policisté na koních, psovodi či takzvané schengenbusy, tedy vozidla vybavená technikou pro důkladnou kontrolu dokladů.

Podobná akce proběhla také v Holešovicích, tam ji organizovala Česká obchodní inspekce.

foto: Právo/Petr Hloušek

foto: Právo/Petr Hloušek

foto: Právo/Petr Hloušek

Tržnici Sapa se také říká Malá Hanoj, pohybují se zde především Vietnamci. Hasiči zde letos museli již dvakrát zápolit s rozsáhlým požárem. Při posledním z nich, který vypukl začátkem listopadu, zde hořel uskladněný textil a obuv, silný zápach byl cítit ve velké části Prahy. S ohněm bojovalo 420 hasičů, což ho řadí mezi největší nasazení požárních sil v historii země.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Letecké záběry požáru tržnice v Praze

Až po mnoha hodinách se ve čtvrtek podařilo hasičům dostat pod kontrolu požár tržnice v Praze-Libuši. Bojovali s ním už od noci a úspěch mohli ohlásit až okolo...

Výběr článků

Načítám