Hlavní obsah

Na Marsu objeven ledovec třikrát větší než Los Angeles

Novinky, rei
WASHINGTON

Vědci z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) objevili na Marsu velké podzemní rezervoáry zmrzlé vody. Ledovce odhalené sondou Mars Reconnaissance Orbiter v rovníkové oblasti rudé planety jsou až několik stovek metrů široké a jeden je dokonce trojnásobně větší, než Los Angeles.

Článek

Sonda led objevila na jižní polokouli, podle vědců by však na té severní mohlo být ledu ještě víc, napsal deník The Times.

Vědci se domnívají, že jde o pozůstatky z doby ledové na planetě, jejich stáří se odhaduje na až 100 miliónů let. Podle expertů jsou nejdramatičtějším důkazem klimatických změn na Marsu. Jejich porozumění by mohlo pomoct pochopit podobné změny na Zemi.

Největší ledovce, široké až 100 kilometrů, mohou být potenciálním zdrojem vody pro astronauty na Marsu. Když se zformovaly, bylo podnebí na planetě mnohem chladnější, protože nachýlení osy, kolem níž se Mars otáčí, bylo výrazně větší, než dnes. Ledové plochy se tak mohly rozšířit daleko za polární oblasti.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Na Marsu je voda, potvrdila NASA

Americká vesmírná sonda Phoenix našla na povrchu planety Mars vodu. Informovala o tom americká vesmírná agentura NASA. "Máme vodu," řekl ve čtvrtek vědec...

Výběr článků

Načítám