Hlavní obsah

Nadbytek tuku kolem pasu je velmi nebezpečný

LONDÝN

Nadbytek tuku kolem pasu významně zvyšuje riziko předčasného úmrtí, i pokud je celková tělesná hmotnost v normě, varují britští lékaři. Výzkum zahrnující 360 000 lidí z devíti evropských zemí ukázal, že objem kolem pasu je velmi významný indikátor předpokládané délky života.

Článek

Každých 5 cm navíc v pase zvyšuje riziko předčasného úmrtí o 13 až 17 procent. Měření objemu pasu je proto lékařům doporučováno jako levná a jednoduchá metoda vyšetření celkového zdraví.

Jak uvádí BBC, standardní měření obezity pomocí indexu tělesné hmotnosti (BMI) se sice i nadále dá považovat za dobrý způsob, jak předpovídat různé zdravotní problémy, například srdeční choroby a nebezpečí rakoviny, ale poměr šířky pasu a boků je velmi dobrý ukazatel toho, kdo je těmito zdravotními problémy nejvíce ohrožen.

Studie zjistila, že i lidé, jejichž tělesná váha je naprosto normální, pouze mají nadprůměrně široký pas, se vystavují značnému riziku předčasné smrti.

Pro muže je "pneumatika" kolem pasu ještě nebezpečnější

Velmi extrémní výsledky byly zjištěny u mužů. Pokud mají v pase více než 119 cm - umírají předčasně dvakrát častěji než muži, kteří mají v pase 80 cm nebo méně.

Podobně i ženy, které mají v pase více než 99 cm, umírají mnohem dříve, než ženy s pasem pod 65 cm průměru. Pokaždé, když si musíte popustit pásek o pět centimetrů, znamená to, že se u vás riziko předčasného úmrtí zvyšuje o 17 procent pokud jste muž, nebo 13 procent, jste-li žena.

"Překvapilo nás, jak velký efekt má velikost pasu na lidské zdraví a předčasnou smrt," říká doktor Elio Eboli z Imperial College London, a dodává: "Dobrá zpráva je, že nemusíte podstupovat žádné nákladné testy, abyste zjistili, jak je na tom vaše zdraví v tomto ohledu - změřit si pas a boky nestojí skoro nic."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám