Hlavní obsah

V Evropě se opět začne prodávat ošklivé ovoce a zelenina

Novinky, toh

Křivolaké tvary okurek či mrkví se opět vrátí do obchodů. Evropská unie se rozhodla, že zruší kontroverzní pravidla ohledně ovoce a zeleniny. Ve středu padla legislativa, která doposud určovala, jak má ovoce a zelenina na pultech obchodů vypadat. Informovala o tom BBC.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ošklivá zelenina a ovoce se bude prodávat již příští rok.

Článek

V Evropské unii se změna bude týkat 26 druhů ovoce a zeleniny. Doposud prý zhruba dvacet procent zemědělské produkce neodpovídá dosavadním předepsaným standardům, proto musí být stažena z prodeje.

Unie byla za tato pravidla tvrdě kritizována, protože je prý přebyrokratizována. Evropský komisař pro zemědělství změnu v legislativě označil „za úsvit křivých okurek a hrbolatých mrkví“.

Nová pravidla by měla vstoupit v platnost 1. července příštího roku. Změna se bude týkat například artyčoků, cibule, fazolí, květáku, melounů či špenátu.

Změny se dočká také další desítka druhů ovoce a zeleniny (jablka, citrusy, kiwi, broskve, nektarinky, hrušky, jahody, rajčata, sladká paprika a salát). Jejich deformované podoby se budou smět prodávat, pokud bude ale jasně označeny a odlišeny od ostatní kvalitní zeleniny či ovoce.

Reklama

Výběr článků

Načítám