Hlavní obsah

V listopadu bude nadprůměrně teplo, sněžit má jen na horách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobá předpověď Českého hydrometeorologického ústavu předpokládá, že listopad i počátek prosince budou teplotně nadprůměrné. Meteorologové očekávají v nadcházejícím období velkou oblačnost a průměrné množství srážek. Sníh by se měl objevit zatím pouze na horách.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Tento i nadcházející měsíc se očekávají relativně teplé dny.

Článek

Nejbližších deset dnů bude ve znamení zatažené oblohy, lze očekávat občasné dešťové přeháňky a odpolední teploty maximálně do 13 stupňů Celsia. Nejnižší noční teploty se pravděpodobně dostanou o stupeň pod pod mrazu.

Také konec měsíce bude oblačný s občasnými přeháňkami, které mohou být na horách sněhové. Přes den bude chladněji, nejvyšší teploty předpovídají meteorologové kolem devíti stupňů. Mohou se objevit i mlhy. V noci bude mezi třemi až mínus jedním stupněm.

Počátkem prosince se dále ochladí, přes den bude od nuly do šesti stupňů, v noci mohou teploty poklesnout až na mínus pět stupňů. Smíšené či sněhové srážky by se mohly objevit i v nižších polohách.

Rekordy asi nepadnou

Přestože meteorologové očekávají teploty nad dlouhodobým průměrem, následující období podle nich asi nedosáhne rekordu z roku 2006, kdy byla průměrná teplota šest a půl stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1989 a 1998, kdy bylo naměřeno v průměru mínus 2,6 stupňů.

Na následující měsíc se očekává teplotní průměr asi 1,3 stupňů, srážky by měly být asi 47 milimetrů. Přitom v roce 1939 napršelo téměř dvakrát tolik, přes 85 milimetrů. Nejsušší počasí bylo v roce 1953, kdy napršelo jen něco přes osm milimetrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám