Hlavní obsah

Češi letos utratí za antiviry přes půl miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemští uživatelé by letos mohli za nákup bezpečnostních programů utratit přes půl miliardy korun. Odhadují to firmy, které v tuzemsku tento software nabízejí. Loni tuzemští uživatelé podle analytické firmy Gartner zaplatili 18 miliónů eur, tedy asi 450 miliónů korun.

Článek

Největší podíl mají antivirové programy, které tvoří téměř polovinu trhu, stále více se ale prosazují nástroje nabízející komplexní ochranu počítače včetně firewallu, obrany proti spamu, ochrany před útoky z internetu a dalších aplikací.

Větší nárůst zaznamenávají programy pro domácnosti, které loni zaznamenaly nárůst o čtvrtinu. První počítačový virus se objevil před 25 lety. Představil jej americký student Fred Cohen na semináři o počítačové bezpečnosti 10. listopadu 1983.

Letošní trend i trend pro příští rok je podle technického ředitele společnosti AVG Karla Obluka zvyšování počtu útoků a množství škodlivého kódu, společně s rostoucí složitostí těchto útoků.

"Bohužel ne všichni uživatelé si uvědomují, že rizika se již zdaleka neomezují na návštěvu nevhodných webových stránek nebo spouštění neznámých programů. Rafinovanost útočníků neustále roste, běžně se setkáváme s velmi složitými a pečlivě připravenými akcemi," dodal.

Útoky bývají stále častěji cílené na menší skupinky uživatelů, často omezené v čase nebo geograficky, aby se snížila pravděpodobnost detekce. Cílem naprosté většiny útoků jsou peníze. Mohou to být reálné finanční prostředky při získání přístupu k bankovnímu účtu, stejně tak ale i zneužití počítače pro rozesílání spamu, k útokům na další PC.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám