Hlavní obsah

Finanční poradna: Zavázat se k hypotéce nebo bydlet u cizích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nájem nebo vlastní bydlení? Prodat či koupit nemovitost? Dvě otázky, které se honí hlavou mnoha lidem. Podle čeho se dnes, v době určité nestability finančního sektoru a v době útlumu developerské činnosti, má člověk rozhodovat?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Ze statistických šetření vyplývá, že v mnoha lokalitách klesají ceny bytů, zejména ve starších zástavbách. Poklesy jsou v řádech jednotek až desítek procent, a také vzrůstá doba potřebná pro nalezení kupce. Lidé, kteří váhali s prodejem takové nemovitosti se pod vlivem klesajících cen rozhodnou, že prodají raději hned, a to přinese na trh zase o něco více nemovitostí, které budou mít problémy nalézt kupce.

To bude mít za důsledek, že majitelé budou muset snížit ceny. Propad cen by se mohl ovšem zastavit v roce 2010 společně s nastartováním ekonomického růstu a novým optimismem lidí, kupců nemovitostí. Čeká se také, který developer podlehne tlaku trhu a sníží ceny i u nových bytů. Současná situace se odrazí také v tržních nájmech, které klesnou nebo budou stagnovat.

Prodat, koupit nebo si pronajmout

Nelze dát obecný návod. Každou nemovitost je nutné posuzovat individuálně. Například v Praze se nové byty 3kk pronajímají okolo 18 000 Kč (záleží na lokalitě), ale jejich cena přesahuje pět i šest miliónů korun. Hypoteční úvěr by měsíčně odebrat z rodinného rozpočtu přes 30 000 korun. Začínají se vyplácet pronájmy.

Vlastní bydlení má však své kouzlo. V rozhodování by neměl hrát roli jen finanční model. Uspokojení z vlastnictví, z jistoty domova hraje vždy důležitou úlohu. Navíc při poklesu cen nemovitostí je vhodné nakupovat. Cena nemovitosti má vyšší potenciál růstu. Na trhu však vidíme opačné chování.

Pokud nepotřebujete zpeněžit nemovitost nyní, vyčkejte a pár let neprodávejte, zvláště pokud jde o novější stavbu na dobrém místě. Můžete však zvolit i jinou strategii. Prodejte nemovitost a investujte do jiných aktiv. Právě ta aktiva, která nejvíce kvůli krizi propadla na ceně mají nyní vysoký potenciál zhodnocení na střednědobém až dlouhém horizontu. Nenechte se při rozhodování ovlivnit krátkodobými emocemi.

Žiji s přítelem a čekáme rodinu. Nyní bydlíme v nájmu, ale byli jsme nuceni jej opustit do konce roku, a tím si najít své vlastní bydlení. Rozhodli jsme se, že si koupíme byt. Požádali jsem o úvěr ze stavebního spoření, který nám vyšel, ale bojíme se, že nebudeme moci splácet. Splátky by nám měly vycházet okolo 6-7000 Kč, a k tomu inkaso cca 4000 Kč. Náš společný příjem je přitom 21 000 Kč. Můžete mi poradit jak jednat, abychom to dokázali utáhnout? Za necelého půlroku půjdu na mateřskou, tudíž se náš rozpočet sníží o 2500 Kč.
Život někdy přináší nelehké situace a nutnost učinit těžká rozhodnutí. Dalo by se říct, že pokud byste měli pět let svůj finanční plán, měli byste dnes dostatečné rezervy a nyní byla více v klidu. Na “kdyby” se ovšem nehraje. Nyní je situace daná. Základem řešení vaší situace je detailní rozpis současných nákladů a příjmů domácnosti. Pak si zkalkulujte budoucí náklady s potomkem a novým bydlením. Nezapomeňte na nic. Pamatujte i na jednorázové položky a nutnou obnovu věcí, které již máte.  Následně si sedněte a v klidu si řekněte, kolik činí skutečně nutné náklady. Jsou menší než váš budoucí příjem? Pak je to v pořádku a situaci pravděpodobně zvládnete. Zvládnete jí, protože budete disciplinovaní a nebudete utrácet absolutně za nic, co není skutečně potřebné. Za pár let vám současná situace přijde i z určitého hlediska úžasná, pokud nabitý rozpočet nepovede k hádkám a konfliktům s partnerem.  Jestli zjistíte, že na splácení skutečně nemáte nabízí se více řešení. Váš partner si může hledat a najít lépe placenou práci nebo další práci. Určitě nejste odsouzeni k nízkým příjmům. Důležité je rozhlížet se. Situaci také vyřeší dočasné nastěhování k rodičům, pokud máte takovou možnost. Nemovitost můžete zkusit pronajmout, než se situace srovná. Vždycky se nějaká cesta najde, když o něco skutečně usilujete.
S přítelem máme měsíční příjmy dohromady necelých 30 000 Kč a jsme zatíženi jedním spotřebním úvěrem s měsíční splátkou 1200 Kč, chtěli bychom si vzít hypotéku na dům ve výši 3 milióny, ale podle internetové hypoteční kalkulačky mi vyšlo, že bychom spláceli téměř 20 000 Kč měsíčně. To se samozřejmě nedá finančně unést. Jen nechápu jak to dělají ostatní lidé s podobnými příjmy jako my a dům mají. Prosím o radu, na které hypotéky se zaměřit.
Internetová kalkulačka bohužel příliš nelhala. Samozřejmě s pomocí hypotečního specialisty, prodloužení splatnosti a výběrem nejlevnější banky by se splátka mohla o dva až čtyři tisíce zmenšit, pravděpodobně to vaší situaci nevyřeší. Ptáte se, jak to dělají ostatní? Víte, téměř každý chce bydlet ještě lépe. Každý by si rád pořídil větší, útulnější byt nebo domek. Jsou to právě finanční možnosti, které tyto cíle limitují.  Řešením je spoření po mnoho let a následný úvěr na nižší částku. Má to jeden háček. Musíte spořit rychle. Jinak by se mohlo stát, že než ušetříte například milión bude stejný dům zase o milión dražší. Vzhledem k současným možnostem na trhu ovšem ceny těch nejlevnějších domů tolik nerostou a půvabné dřevostavby či montované domy lze pořídit okolo 2 000 000 Kč. Vím, že to není jednoduché, ale zkuste se zamyslet také nad vaší pracovní budoucností a změnou zaměstnání. A jestli neslevit z nároků na bydlení, někdy je lepší bydlet hůř a lépe žít.
(více na www.brokerconsulting.cz)
Pokud máte problém z oblasti bydlení, s kterým by vám mohl náš finanční expert pomoci, napište na adresu bydleni@novinky.cz. Pokusíme se všechny dotazy přečíst a ty nejzajímavější najdete na našich stránkách i s odpověďmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám