Hlavní obsah

Vana jako sprchový kout pomocí praktické zástěny

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte málo místa na samostatný sprchový kout a při sprchování ve vaně postříkáte celou koupelnu? Při sprchování ve vaně si můžeme vytvořit podobný komfort jako ve sprchovém koutě. Řešením může být spolehlivá vanová zástěna.

Foto: archiv firem Ravak , Právo

Vanová zástěna upevněná do bílého rámu je z čirého skla. Dá se připojit i k rohové vaně Rosa II, která vyjde i se zástěnou na 11 463 Kč (Ravak).

Článek

Aby voda zbytečně nestříkala, pořídíme sprchovou zástěnu se skleněnou nebo umělohmotnou výplní. Funkci zástěny může plnit i závěs z PVC, který barvou a vzorem koupelnu sice doladí, ale na estetičnosti jí opravdu nepřidá. Vhodnější je bezesporu pevná zástěna.

Zvažujeme typy zavírání i rámu

Při sprchování by taková zástěna neměla obtěžovat, měla by poskytovat velkou volnost pohybu. Při volbě typu zástěny bereme hlavně v úvahu dispoziční možnosti koupelny. Zejména manipulační prostor kolem dveří, které u pevných zástěn mohou být otvírací, skládací, křídlové, otočné či posuvné.

:.Dvojdílná vanová zástěnafoto: Právo/archiv firmy Jika

Také počítáme s tím, že standardní zástěny jsou umístěné v rámu se skleněnými či plastovými výplněmi v různých obměnách. Ale mohou být uchyceny pouze v pantech. Rámy, profily a panty jsou na výběr v nerez oceli, chromované, aluchromové, hliníkové, matné, stříbrné nebo bílé - většina výrobců nabízí různé škály barev.

Jak sladit zástěnu s vanou

I vana musí splňovat určité požadavky - na sprchové straně by měla být co nejširší (k dostání jsou i typy ukončené kruhem o průměru až 90 cm) a její dno by mělo být rovné a neklouzavé, abychom mohli bezpečně stát.

:.Vanovou zástěnu VS3 Santro s umělým sklem za 3490 Kč lze sklopit na stěnu tak, aby v koupelně nezabírala místo. foto: Právo/archiv firem Ravak

Zástěny jdou připevnit ke všem typům van, ale každý výrobce doporučuje ke konkrétní vaně určitou zástěnu. Způsobů uzavření vany zástěnou je mnoho a pro každý typ většinou najdeme u jednoho výrobce několik variací.

Rozměry
Šířka vanových zástěn není standardní, zato výška se pohybuje mezi 1300-1400 mm.
Na výběr jsou zástěny sklopné, posuvné, otočné - překrývající vanu částečně nebo celou. Některé z nich se dají po sprchování lehce sklopit ke stěně tak, že nejsou téměř vidět.
Skládací vanové kruhové nebo polokruhové zástěny mohou vytvořit uzavřenou sprchovací kabinu v rohu nebo uprostřed.
U vany v rohu nebo v nice dáme přednost posuvným dveřím umístěným po délce vany. Tím vytvoříme dostatečně prostornou kabinu pro sprchování.
Nejvíc tvarů, způsobů umístění a variant existuje u skládacích zástěn. Při jejich výběru pamatujeme na dostatek místa pro pohyb v souladu s umístěním, velikostí i tvarem vany a baterie.

Akrylát, nebo sklo?

Chceme-li si usnadnit údržbu a úklid, rozhodně vsadíme na bezpečnostní sklo. To je většinou opatřené vodě odolným povrchem, který má různá obchodní označení, ať už Anti-Plaque, Aqua-Perle, Koralle GlasPlus, Ravak Anticalc, EverClean a další.

:. Vana Libra se zástěnou je výhodná kvůli svým kolmým stěnám, které umožňují dobře využít prostor. foto: Právo/archiv firmy Villeroy & Boch

Bezpečnostní sklo může být čiré, ale také se sítotiskem, kouřové nebo dekorované. Je silné 6 až 10 mm podle toho, zda je zarámované či nikoli. Sklo bez rámů působí transparentněji. Je odolné proti nárazu i vůči vysokým teplotám. Při rozbití se rozpadne na jemné tupé úlomky.

Zástěny z plastu nejsou možná tak elegantní, ovšem jejich předností je: nižší pořizovací cena, nízká hmotnost, snadná manipulace a montáž. Pro zástěny bez rámů se hodí lehká akrylová skla. Jejich nevýhodou je však snadné poškrábání, pracnější a proto častější čištění.

Vhodnější jsou tabule s reliéfním motivem kapek, mezi nimiž se kapky vody ztratí.

Plastové zástěnySkleněné výplně
foto Sanitec

Reklama

Související články

Britský návrhář vymyslel skládací koupelnu

S neotřelým nápadem přišel jistý britský návrhář - vymyslel vůbec první skládací koupelnu na světě. Majitelé malých a přecpaných bytů jistě ocení, že jsou...

Užitečné nápady pro malý byt

Bydlíte v malém panelovém bytě a chybí vám úložné prostory? Pusťte se do celkové rekonstrukce bytu nebo alespoň její části. Výměna nevhodného nábytku za jiný...

Výběr článků

Načítám