Hlavní obsah

ODS podpoří kandidáta do Senátu za ČSSD v Chebu, chtěla by koalici v kraji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY
Aktualizováno

Sociální demokracie a ODS možná uzavřou podle informací Práva zvláštní obchod. Na Karlovarsku ODS slíbila, že podpoří ve druhém kole senátních voleb sociálnědemokratického kandidáta Miroslava Nenutila výměnou za to očekává, že sociální demokracie umožní zvolení bývalého hejtmana kraje za ODS Josefa Pavla do rady kraje.

Foto: ČTK

Miroslav Nenutil (ČSSD) a Ivo Mlátilík (nezávislý)

Článek

Podle informací Práva se dokonce chystá v nejbližších hodinách senátní kandidát ODS Jan Svoboda, který na Chebsku neprošel do druhého kola, poděkovat voličům za důvěru a veřejně vyjádřit podporu sociálnímu demokratu Miroslavu Nenutilovi.

„Soc. dem. kandidáta Nenutila podpořím ve druhém kole senátních voleb, protože se mi zdá lepší, než jeho protikandidát Ivo Mlátilík,“ uvedl neúspěšný kandidát ODS v senátních volbách na Chebsku a Tachovsku a chebský starosta Jan Svoboda.

Svoboda: Na mých inzerátech podpořím Nenutila

Přitom odmítl striktně, že by jeho podpora byla nějak domluvená se soc. dem. „To je má soukromá záležitost. Nikoliv žádná domluva. Lze říct, že pan Nenutil je v podstatě můj kamarád, a to jsme se osobně poznali až při volební kampani. Když to řeknu z lidského hlediska, tak jsme na sebe neudělali žádný podraz, byli jsme k sobě korektní. Politicky samozřejmě nám nevyhovuje ani jeden z kandidátů. To je něco jiného,“ uvedl Svoboda.

„Bude to můj inzerát, který jsem měl připravený pro druhé kolo voleb, do kterého jsem ale nepostoupil. Poděkuji v něm voličům a doporučím, aby v druhém kole volili Nenutila. Fotka tam bude, ale nikoliv Nenutila, ale má,“ uvedl Svoboda

„Celkem se do zastupitelstva dostalo šest subjektů, ale míč je na polovině soc. dem., protože vyhrála volby. Ta dobře z dosavadní praxe na kraji ví, jak se ostatní strany a její členové chovají individualisticky, takže by se ČSSD zřejmě líbilo vytvořit koalici s námi. Jenže to teď není moderní, takže asi tudy nepůjdou."

Poc: Nejednali jsme s nimi, ale o podpoře vím

Karlovarský krajský předseda ČSSD Pavel Poc se proti těmto informacím ohradil. „Samozřejmě že je to strašný nesmysl,“ odmítl Poc, že by ČSSD uzavřela předběžnou krajskou koaliční dohodu s ODS výměnou za podporu soc. dem. kandidáta do senátu Miroslava Nenutila. „Copak jsme blázni. To by přeci byl pro našeho kandidáta Miroslava Nenutila polibek smrti,“ říká Poc.

„Navíc, když vím z okruhu ODS, že chtějí skutečně Nenutila ve druhém kole senátních voleb podpořit. Jenže my jsme s nimi o tom vůbec nejednali. On se jejich neúspěšný kandidát a starosta Chebu Jan Svoboda rozhodl úplně sám podpořit našeho kandidáta,“ vysvětloval.

„Údajně mají vyjít v novinách inzeráty podané ODS s fotografií Nenutila, že jej podporují. Ale jak říkám, to je pro něj polibek smrti,“ dodal Poc.

Po Pocovi se ostře ohradil také lídr ČSSD v krajských volbách Josef Novotný. „Není to žádná pravda,“ zdůraznil. „Žádná taková dohoda neexistuje,“ dodal.

"Sociální demokracie v současné době jedná se všemi politickými subjekty v regionu o sestavení koalice, která povede Karlovarský kraj v nadcházejícím volebním období. Dosud ani s jednou z těchto stran neuzavřela žádnou dohodu o vzájemné spolupráci, natož o konkrétních personálních otázkách, nebo jakékoliv podpoře v druhém kole senátních voleb," uvedl Novotný v tiskovém prohlášení.

Nenutil v prvním kole senátních voleb zvítězil poměrně těsně s 26,6 procenta (8373 hlasů), zatímco Mlátilík dosáhl 22,03 procenta (6933 hlasů). O to ostřejší souboj v pátek a v sobotu se očekává.

Karlovarské krajské zastupitelstvo je rozdrobené

Nenutil je starostou Stříbra, Mlátilík starostou Františkových Lázní a Svoboda starostou Chebu.

Sociální demokracie vyhrála krajské volby s 31,39 procenta. V 45členné radě má 16 křesel, zatímco ODS dosáhla jen 18,08 procenta, takže obsadila devět křesel. K absolutní většině v krajské radě potřebuje ČSSD spojence, který má nejméně sedm míst.

Karlovarské krajské zastupitelstvo je poměrně rozdrobené - KSČM získala osm křesel, Alternativa pro kraj pět, Doktoři (za uzdravení společnosti) čtyři a Koalice pro karlovarský kraj tři.

Lídr sociální demokracie Novotný počátkem týdne uvedl, že sociální demokracie chce i v Karlovarském kraji zrušit placení poplatků v nemocnicích a vytvořit neziskové organizace z nemocnic. „V tom nám jsou nejbližší Doktoři a KSČM,“ uvedl tehdy Novotný.

Teď to může být jinak. „Zaslechl jsem informaci, že náměstci karlovarské primátorky Petr Keřka (ODS) a Tomáš Hybner (ČSSD) byli za hejtmanem Josefem Pavlem (ODS) až doma, kde marodí se zlomenými žebry,“ svěřil se Právu lídr komunistů Jaroslav Borka. „Nemám ale ty informace ověřené,“ dodal hned.

„Není to pravda,“ odmítl Hybner. „Možná někdo Hybnera viděl na krajském úřadě, když v úterý přišel na jednání rady regionální soudržnosti, které je členem, ale to nemělo s povolebním jednání nic společného,“ vysvětloval Pavel.

Schůzku popřel i Keřka. Ovšem připustil, že do čtvrtka, kdy se chce ČSSD s jednotlivými stranami sejít k jednání o kolaici, žádná strana s rukama v klíně nečeká. „Já myslím, že teď jedná neoficiálně každý s každým,“ krčil rameny.

Pavel popřel, že by se kdy někde hovořilo o jiném politickém kšeftu - o výměně karlovarské primátorky (Veronika Vlková z ODS) za post krajského hejtmana. Jinak řečeno, ODS by přišla o primátorství, ale zůstalo by jí hejtmanství. „To jsou fantasmagorie, které vypouštějí ti, co chtějí komplikovat koaliční jednání,“ uvedl Pavel.

Keřka byl otevřenější. „V politice je vše možné, já ale takové změny neočekávám,“ dodal. Pavel čeká, že ČSSD oplatí jeho straně nabídku z posledních osmi let společného vedení kraje. „Udělali to z pragmatických důvodů a my se nebudeme řídit ničím jiným, než našimi podmínkami,“ uzavřel karlovarský krajský předseda ČSSD Pavel Poc.

Reklama

Výběr článků

Načítám