Hlavní obsah

Dolar je za více než dvacet korun

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Česká měna nadále pokračuje v prudkém oslabování. Ve středu se propadla proti úterý téměř o korunu vůči dolaru. Po půl šesté se obchodovala za více než 20 Kč/USD. Podle analytiků by měna měla oslabovat i nadále. Na vině je současná finanční krize.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Hranici dvaceti korun za dolar tuzemská měna prolomila již v noci na středu. „V noci během asijského obchodování se koruna dostala i pod dvacet korun za dolar,“ řekl dopoledne Novinkám analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Úterní závěr byl přitom necelých 19,20 Kč/USD.

:. Vývoj kurzu koruny vůči dolaru od začátku roku. Ve středu dopoledne těsně atakoval hranici dvaceti korun za dolar. Tu pak překonal v podvečer. Graf: ČNB

Výrazné oslabení je patrné i vůči jednotné evropské měně, před 18. hodinou se kurz pohyboval kolem 25,80 Kč/EUR. Je tak na nejnižší úrovni od ledna.

Koruna v poslední době oslabuje zejména kvůli současné finanční krizi, která se v uplynulých týdnech doslova přelila ze Spojených státu do Evropy. "Všechno je to důsledkem finanční krize a výrazným pohybem na eurodolaru," podotkl Vejmělek.

Banky si totiž navzájem nepůjčují peníze, na trzích tak chybí dolarová likvidita, která žene vzhůru poptávku po americké měně. Ta díky tomu výrazně posiluje a zároveň sráží ostatní měny.

"Oslabují všechny středoevropské měny. Je šance, že by to mohlo pokračovat," dodal analytik. Připomněl, že i když oproti letním rekordům výrazně oslabilo i euro, stále je proti české koruně nadhodnocené.

Přehled vybraných událostí současné finanční krize:

7. září

9. září

15. září

17. září

25. září

28. září

29. září

30. září

3. října

4. října

5. října

6. října.

7. října

8. října

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám