Hlavní obsah

VIDEO: Zastavme oranžovou vlnu, vyzval Topolánek

– PRAHA • Aktualizováno

Premiér Mirek Topolánek vyzval v pondělí občany, aby přišli volit ve druhém kole senátních voleb, pokud se nechtějí smířit s oranžovou vlnu. Tak nazval víkendové vítězství ČSSD v krajích.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Vyzval, aby lidé přišli a pomohli "nám řečeno sportovní terminologií vrátit úder, abychom na levý hák odpověděli hákem pravým". Právě boxerská terminologie stojí i na hesle před druhým kolem senátních voleb.

Heslo ODS před druhým kolem senátních voleb.foto: Právo/Lukáš Táborský

Topolánek také vyzval, aby lidé podpořili kandidáty KDU-ČSL v místech, kde kandidát ODS nepostoupil do druhého kola.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka doplnil, že Česku hrozí, že 19 let po sametové revoluci budou v krajích vládnout spolu se sociálními demokraty komunisté. "Nerad bych se dožil další sametové revoluce," řekl Sobotka.

Výkonná rada strany jednala až do večera. Kromě poděkování voličům a hejtmanům se usnesla, že volby byly pro stranu "výrazným neúspěchem".

Vítěz má tři podmínky

ČSSD vyhlásila tři podmínky, za nichž je ochotná s kteroukoliv stranou uzavřít koalici. Strana ale na ně musí přistoupit. Týkají se zdravotnictví. Soc. dem. chce, aby krajské nemocnice nevybíraly regulační poplatky ve zdravotnictví. Dále chce, aby se nemocnice, které byly převedeny na akciové společnosti, vrátily do statutu veřejně prospěšných společností a aby kraje neprivatizovaly svá sociální zařízení.

Sociální demokraté dávají přednost levostředovým vládám. Pokud to nebude možné, dohodne se podle svého předsedy Jiřího Paroubka s KSČM.

Jednání s ODS je podle něj nepravděpodobné, protože si lze jen těžko představit, že by s podmínkami souhlasila. Krajští lídři strany ale k prvním konzultacím ODS přizvali a někteří připustili, že by se s ODS mohli dohodnout.

I sociální demokraté vyzývají, aby lidé přišli ke druhému kolu senátních voleb potvrdit úspěch kandidátů ČSSD. Paroubek si spočítal, že pokud by všichni kandidáti jeho strany zvítězili, měla by strana v Senátu 32 lidí, a to by bylo stejně jako ODS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám