Hlavní obsah

Kandidát ODS do Senátu ujel od nehody

Právo, Jana Pechová
ŽĎÁR NAD SÁZAVOU

Kandidát ODS na senátora ve volebním obvodu Žďár nad Sázavou a současně žďárský starosta Jaromír Brychta si předvolební čas dost zkomplikoval. Musí se totiž zodpovídat z celé řady dopravních přestupků, včetně ujetí od nehody, když svou volební octavií poškodil cizí vůz a jel dál. Hrozí mu, že možná přijde na čas i o řidičský průkaz.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Jaromír Brychta, starosta Žďáru nad Sázavou, kandidát ODS pro volby do senátu

Článek

Sám Brychta však tvrdí, že jde o komplot před volbami a odkazuje se na svědka, který s ním v inkriminovanou dobu seděl ve voze. Případem se však zabývá policie a vidí událost jinak.

K incidentu ve městě došlo 18. září těsně po čtvrté hodině odpoledne. "Padesátiletý řidič Škody Octavia předjížděl na ulici Novoměstská ve Žďáru nad Sázavou v místě, kde je podélná souvislá čára, kolonu vozidel. Když zaregistroval auta v protisměru, snažil se zařadit a při manévru zavadil o vůz Škoda Favorit s přívěsným vozíkem, který jel ve stejném směru. Po střetu však pokračoval dále v jízdě a policisté ho později vypátrali,“ shrnul fakta žďárský policejní mluvčí Václav Kučera.

Řidič favoritu podle něj zůstal stát na místě a zavolal policisty. Ti neměli s pátráním příliš mnoho práce: o tom, kdo řídil nepřehlédnutelně vyzdobený vůz, nebylo pochyb. A tak ho dopadli do hodiny.

O nárazu prý neměl tušení

Brychta, podle dechové zkoušky zcela střízlivý, nic nezapíral – jen prý vůbec netušil, že boural. To samé zopakoval ještě týž den, kdy se sám dostavil na policii k vysvětlení.

"Byl bych šílenec, kdybych s takovým autem ujel od nehody vědomě,“ přesvědčoval Právo. Podle svých slov navíc předjížděl na jiném místě, kde ještě plná čára není, což mu prý potvrdí i jeho spolujezdec. Jak zdůraznil, pro jeho verzi, totiž že o nehodě neměl ani tušení, hraje výše škody, skutečně se pohybující v řádech stokorun.

Předjíždění přes plnou ho může stát řidičák

Jak ale upozornil mluvčí Kučera, svědky má i protistrana. A podle nich senátorský kandidát předjížděl několik vozidel současně.

Odbor dopravních přestupků žďárské radnice také bude zkoumat podezření na řadu dalších hříchů. Starosta totiž měl ohrozit ostatní účastníky silničního provozu, přičemž nerespektoval dopravní značení a opustil místo dopravní nehody, kterou ani nenahlásil. Nejtěžším proviněním, ač všechna jsou v přestupkové rovině, bylo předjíždění na plné čáře, protože za to může přijít až na půl roku o řidičský průkaz.

Že starosta Brychta není zrovna motoristickým vzorem, to mu vytýká i řada jeho spolustraníků. Jak ale dopadne tento duel, je ve hvězdách.

Na dopravní odbor spis od policie zatím nedorazil, jak Právu řekla jeho pracovnice Iveta Růžičková. "Nic o tom nevím, a tak vám nemohu odpovědět ani na to, zda budeme věc převádět na jinou radnici,“ řekla.

Poškozený kdysi řídil volební autobus Zemák

V táboře ODS se zatím rojí k případu spekulace. Jedna z nich hovoří o tom, že poškozený řidič favoritu Jan Brabec před deseti lety řídil volební autobus ČSSD Zemák a naznačuje, že si na volebně vyzdobeném autu politického rivala 'smlsnul‘.

"Nemohu posoudit. Je tedy pravda, že mezera mezi auty, do níž jsem zajel, se zmenšovala. Ale nakonec jsem se tam vešel. Přišlo mi, že mě měl pán v mrtvém úhlu,“ zamyslel se Jaromír Brychta.

Hlídka prý srážku viděla a starostu stíhala

Souvislost s politickým konkurentem z ČSSD zcela odmítla manželka poškozeného Hana Brabcová z Nového Města na Moravě.

"Muž policii ani nevolal, jen po střetu zastavil. Hlídka totiž stála nedaleko na kontrole a hned se za vozem pana starosty pustili,“ upřesnila. Jak dodala, ani ona, ani manžel nejsou členy ČSSD, jen se z druhé poloviny 90. let, kdy Jan Brabec šoféroval Zemák, s některými soc. dem. znají a tudíž i zdraví.

Hana Brabcová také popřela, že by měli cokoli se zveřejněním případu před volbami. "Známý ze Žďáru mi říkal, že na dotaz od lidí v pořadu tamní kabelové televize starosta Brychta popřel, že by vůbec nějakou takovou nehodu měl. A to asi celou aféru rozpumpovalo,“ domnívá se paní Hana.

Reklama

Výběr článků

Načítám