Hlavní obsah

Svědek: Ďuričko se před vraždou sázel s Kočkou, kdo má u sebe milión

– PRAHA • Aktualizováno
Právo, Novinky, Radim Vaculík, km, fia, jt

Střelbě v pražské restauraci Monarch, při níž v noci na pátek hoteliér Bohumír Ďuričko podle policie třemi ranami zblízka zastřelil Václava Kočku ml., předcházelo hecování a sázka o to, kdo má u sebe více peněz.

Článek

Podle svědků se Ďuričko Kočkovi chlubil miliónem v hotovosti, načež vznikla strkanice, do níž se syn provozovatele Matějské pouti zapletl.

Policie sepsala návrh na vazbu Bohumíra Ďurička a poslala ho na státní zastupitelství. Rodinu Kočkových policie zatím nevyslýchala s tím, že jim chce dát nějaký čas na vzpamatování se.

"Měl jsem v tu dobu službu. Kočka s Ďuričkem spolu popíjeli na baru a byli nejlepšími kamarády,“ uvedl barman, který si nepřál být jmenován. Jak dále uvedl, zaslechl, jak se Ďuričko a Kočka starší sází, kdo z nich má u sebe milión korun v hotovosti. V nastalé strkanici, do které se vložil Kočkův syn Václav pak Ďuričko vytáhl zbraň a začal střílet.

Podle svědků první rána zasáhla Kočku ml. vestoje, druhé dvě Ďuričko vypálil, když už oběť ležela na zemi.

:. Bohumír Ďuričko na archivním snímkufoto: ČTK

Jak Právu potvrdila mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová, Ďuričko byl obviněn z trestného činu vraždy v prvním odstavci, hrozí mu tedy 10 až 15 let vězení.

Václav Kočka mladší a starší (Zdroj: Isifa)

O věc se zajímá i Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. "Žádné úkony v té věci neprovádíme, řeší to pražská správa, nicméně jsme v úzkém kontaktu," řekl Právu mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Incident se odehrál v místě, kde několik hodin před tím předseda ČSSD Jiří Paroubek křtil svou knihu. "Ďuričko přišel, aby pozval Paroubka na své 55. narozeniny, ale ten to odmítl s tím, že nemá čas kvůli kampani,“ sdělil Právu volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík. K účasti Václava Kočky ml. pak poznamenal, že určitě žádné zvláštní pozvání neměl, prý doprovázel svého otce.

O vraždě Václava Kočky ml. čtěte také

Podle dostupných informací došlo mezi Ďuričkem a Kočkou ke krátké hádce, po které Ďuričko začal střílet. A to za přítomnosti své těhotné přítelkyně, která se na místě zhroutila. Poté Ďuričko odešel z restaurace, před níž ho zadržel personál a předal přivolané policii. Svědci z místa hovoří o tom, že každý z účastníků incidentu seděl u jiného stolu.

„Můj syn s tím pánem v životě neobchodoval, nekšeftoval, nic s ním nedělal. A on ho tam oddělal za to, že byl drzý na mého manžela a kluk mu řekl, ať toho nechá. Tak na něj vytáhl pistoli prý. Já tam nebyla,“ řekla přitom Rádiu Impuls matka zavražděného Kočky.

Reklama

Výběr článků

Načítám