Hlavní obsah

Kdo je Bohumír Ďuričko

Právo, jfk, kf, fc

Podnikatel Bohumír Ďuričko je registrovaný v seznamech komunistické státní bezpečnosti jako agent. V sobotu slaví 55. narozeniny. Výročí, které začal údajně zapíjet už v noci na pátek, ale stráví zřejmě ve vazbě.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Bohumír Ďuričko na snímku z roku 2001

Článek

Před listopadem Ďuričko pracoval na ministerstvu zahraničního obchodu, koncem 80. let to dotáhl na ekonomického náměstka CK Sportturist. Zájem státní bezpečnosti o svou osobu vysvětloval před třemi lety tím, že ve spolupráci s rakouským podnikatelem připravoval založení akciové společnosti a výstavbu hotelu. Do seznamů spolupracovníků se dostal až v roce 1989.

Z 80. let také pocházejí jeho první kontakty s Jiřím Paroubkem, tehdejším náměstkem ředitele Restaurací a jídelen. Od podniku si Ďuričko pronajímal restaurace i po revoluci. V současné době provozuje hotel Axa. Dříve mu patřil prvoligový fotbalový klub v Příbrami, koncem 90. let ho ale prodal Jaroslavu Starkovi.

„Je to můj kamarád,“ prohlásil Paroubek v létě 2005. Plánovanou společnou dovolenou na Jadranu, kterou měl strávit na Ďuričkově lodi, pod tlakem médií zrušil.

Do povědomí veřejnosti se dostal kvůli tzv. Kubiceho zprávě, podle které měl na své jachtě držet svoji nezletilou dceru a souložit s ní. Podle této zprávy měl mít při jeho návštěvách dceru k dispozici i Paroubek, uvádí se ve zprávě. Ďuričko i Paroubek to označili za lež, Ďuričko se domáhal omluvy pro své dvě dcery od předsedy vlády Mirka Topolánka či od tehdejšího plukovníka policie Jana Kubiceho.

Jak Ďuričko zachraňoval Duklu

V čele fotbalového klubu Dukla Praha a.s. stál Bohumír Ďuričko v letech 1995 až 1997. V dubnu 1995 se stal předsedou představenstva a stal se tak fakticky majitelem klubu, který se pyšnil jmény slavných fotbalistů Masopusta, Pluskala, Nováka, Nehody, Vízeka a dalších.

V červnu 1997 vyjednával s tehdejším náměstkem ministra obrany Miroslavem Kalouskem o podmínkách dalšího působení Dukly na pražské Julisce, dohoda o pronájmu ale nebyla nikdy realizována. Duričkova Dukla se tak ještě v létě během několika dnů přestěhovala do Příbrami. Umožnil to tamní fotbalový boss Jaroslav Starka, kterého pak představenstvo zvolilo svým předsedou místo Ďurička.

Klub byl přejmenován na Duklu Příbram, později Marilu Příbram, v současné době hraje první ligu. V roce 1998 koupil Starka velkou část akcií společnosti, následně dokonce většinu, ale Ďuričko stále zůstával ve vedení klubu a jezdil do Příbrami na fotbal.

Teprve začátkem nového tisíciletí, když Starka prodal část akcií novým majitelům, Ďuričko odešel z klubu a v následujících letech se zde objevoval jen příležitostně jako VIP host. Pozvánku na Ďuričkovu plánovanou sobotní oslavu 55. narozenin měl podle informací Práva obdržet i Starka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám