Hlavní obsah

Rath: Hlasuj s námi nebo zaplať čtyři milióny

Právo, Jiří Ovčáček

Volební lídr ČSSD ve Středočeském kraji David Rath prosadil, že kandidáti sociální demokracie pro krajské volby v jeho regionu musí podepsat jakýsi závazek věrnosti, který má hrozbou čtyřmiliónové finanční sankce zabránit přeběhlictví ve prospěch konkurenční ODS. Jde o v českých poměrech unikátní dokument, který je už na první pohled v rozporu s duchem ústavy.

Článek

Podle zjištění Práva hrozí zastupitelům sociální demokracie v případě, že nebudou hlasovat podle stranického usnesení nebo dokonce nebudou bez závažných důvodů přítomni při hlasování, čtyřmiliónová pokuta, označená jako příspěvek na volební kampaň, placenou v kraji stranou.

David Rath: Je to know-how strany

Záhadou je, jak středočeská sociální demokracie k čtyřmiliónové sankci dospěla. Kdyby to byl podíl jednotlivého kandidáta z třiceti podepsaných na kampani, musela by stát 120 miliónů, což je nesmysl. Částka tedy zjevně není ani tak podílem na kampani jako záměrnou sankcí za přeběhnutí ke konkurenci. Je sporné, zda by se vůbec dala reálně vymáhat, neboť prohlášení, které kandidáti podepisovali před svým zařazením na kandidátku, je bezpochyby formou nátlaku a akt podpisu by mohl být snadno označen za učiněný v tísni.

Ústava se sice krajskými zastupiteli nezabývá, ale je postavena na tom, že poslanecký mandát není majetkem žádné strany a je vázán pouze na osobu.

„Přijali jsme opatření, že každý kandidát musel určitou věc podepsat, kde se k určitým věcem zavazuje. Text toho závazku, protože je to závazek vůči soc. dem., tak schválila krajská konference,“ řekl Právu Rath. Podrobněji nechtěl opatření rozebírat, uvedl, že jde o know-how jeho strany.

Hrozbou je uhradit náklady na kampaň

Podle zjištění Práva se jedná o „Prohlášení kandidáta do ZK 2008“, které bylo rozesláno k podpisu dvojmo třiceti kandidátům. V textu závazku, který má Právo k dispozici, je uvedeno, že v případě, kdy by je kandidát nedodržel, musel by uhradit sociální demokracii náklady na kampaň ve výši čtyři milióny korun. Obsahuje i souhlas s vymáháním této částky exekucí.

Dvojka na středočeské kandidátce ČSSD Zdeněk Seidl Právu řekl, že prohlášení podepsal. „Nedělalo mi to žádný problém,“ řekl s tím, že v situaci, kdy by nesouhlasil s politikou strany, tak by odstoupil. „Myslím, že nic není ideální, ale že když přebíhání poslanců nevyřeší nějak naše zákonodárství, nás to dohnalo k tomu, a dohnali nás k tomu i voliči, že musíme tu situaci nějak řešit,“ dodal Seidl. „Vůbec ne,“ řekl pak na dotaz Práva, zda mu nečiní problém finanční závazek.

Také čtyřka na kandidátce, starostka Štěchovic Miloslava Vlková, prohlášení podepsala. „Podepsala jsem, protože si myslím, že zastupitelé by měli vystupovat jednotně,“ řekla na dotaz Práva. Na otázku, zda jí nevadilo, že podepisuje prohlášení obsahující i hrozbu uhrazení příspěvku na kampaň v případě přeběhlictví, sdělila: „Pochopitelně ta částka je tam uvedena, ale řeknu to asi trošičku jinak. Pokud těm lidem disciplína není vlastní, tak se k tomu musí přistoupit jinými prostředky.“ Podle Ratha proti podpisu závazku neprotestoval nikdo z kandidátů v kraji.

Rath: Je to pojistka

Rath Právu sdělil, že byl na konferenci předkladatelem návrhu na přijetí prohlášení. Podle něj jde o pojistku. „Protože mám obavu, že když si to ODS ozkoušela, že to funguje na té celostátní úrovni, tak myslím, že Bendl je na tom eticky stejně jako Topolánek. To znamená, pokud by se mohl udržet u moci stůj co stůj za pomoci přeběhlíků, různých úplatků nebo výhod, tak si myslím, že by to klidně udělal,“ řekl Právu Rath.

Podle něj Bendl takovou věc naznačuje tím, že hovoří o slušných soc. dem. „Což je kuriózní, že by naši slušní členové se měli spojit s neslušným funkcionářem ODS,“ doplnil volební lídr ČSSD ve Středočeském kraji.

Podle něj nebylo přijetí „závazku věrnosti“ na krajské konferenci jednomyslné. „Schváleno to bylo nějakými 85 procenty hlasů, čili zhruba asi 15 procent delegátů nebylo pro. Někteří členové s tím trochu polemizovali,“ sdělil Rath s tím, že o závazku rozhodla většina členů konference po „naprosto otevřené demokratické diskusi“

Prohlášení kandidáta do ZK 2008
Zavazuji se uhradit České straně sociálnědemokratické (následuje adresa, IČO, pozn. red.) náklady za volební kampaň do Krajského zastupitelstva Středočeského kraje v roce 2008, vyjádřené částkou 4 000 000 Kč (čtyři milióny korun českých), jestliže po dobu výkonu svého mandátu zastupitele Krajského zastupitelstva Středočeského kraje nebudu hlasovat na zasedání Krajského zastupitelstva Středočeského kraje podle závazného usnesení Krajského výkonného výboru České strany sociálnědemokratické Středočeského kraje, vystoupím z Klubu zastupitelů České strany sociálnědemokratické v Krajském zastupitelstvu Středočeského kraje, poruším závazné usnesení Klubu zastupitelů České strany sociálnědemokratické v Krajském zastupitelstvu Středočeského kraje nebo budu nepřítomen bez uvedení závažných důvodů na hlasování Krajského zastupitelstva, jež Klub zastupitelů České strany sociálnědemokratické v Krajském zastupitelstvu Středočeského kraje určil za závazné a povinné, na účet číslo (následuje číslo účtu, pozn. red.), a to nejpozději do 30 dnů od vzniku rozhodné skutečnosti. Tímto prohlášením vyslovuji svůj souhlas s vymáháním výše specifikované dlužné částky v rámci exekučního řízení. Závazky vzniklé z tohoto prohlášení pozbývají platnosti dnem zániku mandátu zastupitele Krajského zastupitelstva Středočeského kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám