Hlavní obsah

Chceme Zemana na Hradě, potvrdili jeho přátelé

Novinky, jov
PRAHA

V pražském Kongresovém centru se v sobotu konalo první celostátní setkání sdružení Přátelé Miloše Zemana. Dorazil i hlavní aktér, bývalý premiér a předseda ČSSD Zeman. Ústecký volební lídr Jaroslav Foldyna na setkání stejně jako šéf sdružení Miroslav Grégr veřejně podpořili Zemanovu prezidentskou kandidaturu. Expremiér pak varoval před druhem politiků, který označil jako šedivé myši. Vyslovil se také proti velké koalici.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miloš Zeman na celostátním setkání sdružení Přátelé Miloše Zemana

Článek

Podle pořadatelů setkání se ráno zaregistrovalo 371 lidí, postupně ale další přicházeli a účast se přiblížila k pěti stům. Sál, který si zemanovci v Kongresovém centru objednali, má kapacitu šest set osob.

Foldyna promluvil po zahájení celostátního setkání sdružení jako první. Tlačil ho totiž čas, před sebou měl ještě výstup sociálních demokratů na Říp.

"Miloš Zeman je pro mne osobností, není pro mne důchodcem,“ uvedl. A připomněl usnesení ČSSD vyzývající k podpoře prezidentské kandidatury Zemana v roce 2003. "Nikdy jsem na toto usnesení nezapomněl, nikdy jsem jej nerevokoval. Miloš Zeman je jediným z velkých lidí, který by mohl nahradit současného prezidenta,“ prohlásil v jednací sále ústecký volební lídr ČSSD.

"Chceme, aby kandidoval,“ sdělil pak Grégr. Zeman ale před časem řekl, že kandidovat bude jen v případě, když bude mít dostatečnou podporu ve společnosti. Toho se Grégr nebojí. "Rok od roku bude společenská poptávka narůstat,“ uvedl.

Zeman svou kandidaturu na Hrad nevyloučil

Samotný Zeman ve svém řeči ke svým přátelům varoval, aby činnost sdružení nezaměřili jenom na jeho případnou prezidentskou kandidaturu. Tu přitom nevyloučil.

"Chtěl bych vás vyzvat, abyste nevázali činnost svého sdružení na jediný cíl, který se možná podaří, možná nepodaří uskutečnit,“ prohlásil s tím, že činnost sdružení by měla být každodenní, hovořil o "politice všedního dne“.

:. Miloš Zeman na celostátním setkání sdružení Přátelé Miloše Zemanafoto: Právo/Petr Hloušek

Experemiér varoval před velkou koalicí

Zeman také uvedl, že sdružení by nemělo být jeho fanklubem. Fanouškovství je totiž podle něj nerovnoprávný vztah mezi obdivovatelem a obdivovaným. "Buďme tedy přátelé a nebuďme fanoušky,“ řekl.

Expremiér jako svou motivaci pro to, že přišel mezi své přátele na jejich první "sjezd“, uvedl, že mu vadí zaplevelení české politiky lidmi, kteří nemají program, vizi a pouze bojují o koryta.

Seznámil také se zásadami, které by mělo sdružení prosazovat. Jmenoval například snahu o silnou a stabilní vládu. Navrhnul usilovat o sportovní řešení - respektovat právo vítězné strany sestavit vládu, kdy by jí ty ostatní tolerovaly a kontrolovaly přes parlament.

Jednoznačně odmítl variantu velké koalice. "Je to smrtelné nebezpeční pro jakoukoliv politickou stranu, včetně pro stranu, která skončí ve volbách jako druhá,“ varoval. Připomněl, že němečtí sociální demokraté se kvůli účasti ve velké koalici potýkají s nejnižšími preferencemi od druhé světové války. "Nejhorší je, když strana vymění program za koryta,“ podotkl Zeman. "Proto jsem pro tolerování menšinových vlád, proto jsem pro to, čemu se říká v novinářské hantýrce opoziční smlouva,“ uvedl Zeman. Opoziční smlouva je podle něj protikladem velké koalice.

Šedivé myši Špidla a Gross

Zeman varoval i před politiky, které označil za šedivé myši a kteří podle něj způsobují krize. "Spojuje je nesvatá aliance závisti vůči těm schopným. Šedivé myši krizi vždy vyvolají svou nečinností, neschopností, neprovádění permanentních reforem,“ podotkl. Aniž by jmenoval, pustil se do svých následovníků ve funkci předsedy ČSSD Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse. "Nenápadně odcházejí z dějin, někdo do Bruselu, někdo si koupí vilu na Floridě a zanechají za sebou spoušť,“ uvedl k šedivým myším.

A pustil se také do mocichtivých českých politiků. "Právě ti největší lumpové mluví nejvíce uhlazeně,“ prohlásil a vyzval členy sdružení, aby hodnotili politiky podle toho, zda jim jde o program nebo jen o koryto. "Zoufale se snaží dostat k jakékoliv funkci,“ popsal takového politika. Ten podle něj obrací svou nenávist a závist vůči těm, kteří by za sebou něco zanechali. "Schopní lidé zraňují, protože mají hrany. Neschopní lidé jsou zaoblení, kluzcí, slizcí,“ prohlásil pak.

"Slibuji vám, že udělám všechno pro to, abych vám byl dobrým přítelem,“ uzavřel Zeman. Lidé v sále jej odměnili dlouhým potleskem. Do Kongresového centra dorazili také místopředseda Senátu Jan Rakušan (ČSSD), hudebník František Ringo Čech nebo třeba šéfka Strany důstojného života Jana Volfová. Autobusem Zemák přijeli družstevníci z JZD Dobrá Voda Hoštice, kteří vstoupili hromadně do zemanovského sdružení.

Anketa

Pokud by byla přímá volba prezidenta, podpořili byste Miloše Zemana?
Ano
53,6 %
Ne
46,4 %
Celkem hlasovalo 10542 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám