Hlavní obsah

Úvěrová krize pohlcuje další bankovního giganta, Citigroup koupí Wachovii

• Aktualizováno
Novinky, New York Times

Největší americká banka Citigroup odkoupí bankovní operace svého rivala Wachovia. Banka se již několik dní potýkala s problémy, zároveň probíhala jednání na její převzetí. Wachovia je šestou největší bankou v USA. Citigroup zaplatí ztráty do výše 42 miliard dolarů. Hodnota akcií Wachovie jen během pondělí klesla o více než osmdesát procent.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Článek

„Pro klienty banky to znamená, že veškeré bankovní operace a služby jim budou i nadále k dispozici a jejich vklady budou chráněny,“ pokusila se uklidnit šéfka Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) Sheila Bairová v oficiálním prohlášení. Podle ní mohou lidé očekávat, že banka své služby nezastaví, vše bude jako dřív.

Zbývající ztráty uhradí FDIC. Ta získá přednostní práva na odkoupení akcií ve výši 12 miliard dolarů.

Wachovia se s problémy potýká již dva roky, a to od té doby, co koupila kalifornskou banku Golden West Financial zaměřující se na financování hypoték. Wachovia měla za prvních šest měsíců letošního roku ztrátu 9,7 miliardy dolarů. Ze své tržní hodnoty letos ztratila přes 70 procent.

Amerika v moci tří obřích bank 

V USA je to již třetí velký finanční subjekt, který během několika uplynulých dní musel přejít pod správu svého konkurenta.

Na počátku krize se do problémů dostal velikán Lehman Brothers, naposledy v pátek pak JP Morgan Chase převzal spořitelnu Washington Mutual.

Deník New York Times při této příležitosti připomíná, že v USA je finanční sektor koncetrován do tří obřích bank - Citigroup, JP Morgan Chase a Bank of America. Mohou kontrolovat více než třicet procent vkladů tamního hospodářství. Jsou natolik velké, že si mohou diktovat ceny za poskytování půjček a další služby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám