Hlavní obsah

Kongres USA zřejmě schválí výdaje na protiraketový štít v Česku a Polsku

– WASHIGNTON

Americký Kongres pravděpodobně schválí seškrtané výdaje na stavbu protiraketového štítu ve střední Evropě, jehož součástí má být radar v Česku a základna s protiraketovými střelami v Polsku.

Foto: Profimedia.cz

Budova amerického Kongresu ve Washingtonu

Článek

Na podpoře příslušného zákona se v pondělí podle agentury AP shodli vyjednavači obou kongresových komor, tedy Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Připravený návrh rozpočtu poskytuje plné finanční krytí pro umístění radaru v ČR.

Díky navrženému rozpočtu na přípravu částí protiraketového systému se zřejmě už příští rok začne se stavbou polské základny určené pro deset antiraket. Ústupek demokratů ze sněmovny znamená, že americké ministerstvo obrany bude moci začít nakupovat některé součásti antiraket.

Plán na spuštění základny v roce 2013 tak získá poněkud reálnější obrysy, poznamenala AP. Toto datum bylo až dosud zpochybňováno, protože Kongres trval na tom, aby antirakety určené pro polskou základnu prošly před koupí testováním.

Podpis se uskutečnil po konci schůzky ministrů obrany zemí NATO. Podepsali také Deklaraci o strategické spolupráci.

Jde o druhou smlouvu spojenou s plánem USA rozšířit protiraketový štít do Evropy. Upravuje právní postavení příslušníků ozbrojených sil USA na území České republiky v souvislosti s radarovou stanicí protiraketové obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám