Hlavní obsah

Policie odložila případ údajného zaplacení za maturitu

PRAHA

Policisté odložili případ údajného zaplacení za maturitu na pražském gymnáziu Pod Vyšehradem. Vyšetřování neprokázalo, že by podnikatel a šéf Polikliniky Modřany dal peníze za to, aby se jeho syn dostal k maturitě. Informovala o tom ve středu Česká televize.

Foto: Petr Nový, Novinky

Článek

"Policejní komisař nám sdělil, že v rámci prošetřování neshledal jakékoliv okolnosti, které by naplnily skutkovou podstatu trestného činu," řekl mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Předsedkyně zkušební komise Markéta Šimková sice původně tvrdila, že od podnikatele ona a další lidé dostali zaplaceno, podle informací ČT pak ale svou výpověď popřela.

Policie se začala případem zabývat kvůli spekulacím o možné korupci. Šimková dříve v rozhovoru pro časopis Týden uvedla, že dostala od otce studenta Martina Bartáka peníze za účast v komisi, která propadnuvšího studenta přezkušovala ze španělštiny.

Podle předsedkyně dostali zaplaceno i další lidé. Šimková dala studentovi při výjimečné druhé komisionální zkoušce ze španělštiny trojku, a přehlasovala tak zbylé dva učitele, kteří trvali na pětce. Po zpochybňovaných komisionálních zkouškách mohl Barták složit maturitu, ale někteří učitelé ho nechtěli zkoušet.

Někteří studenti a učitelé na protest ze školy odešli. Škola kvůli sporné maturitě přišla o část dotací.

Reklama

Výběr článků

Načítám