Hlavní obsah

Zákoutí pro odpočinek

Novinky, Iva Tvrzová, časopis Chatař a Chalupář

V létě si co nejvíc užíváme pobyt na zahradě. Aby byl co nejpříjemnější, vytvoříme si v ní různá zákoutí – podle toho, jak tu chceme trávit čas. Své místo by tu měl najít každý z rodiny.

Článek

Zahrada nám slouží především k relaxaci – k odpočinku, sportovním aktivitám, k zájmovému pěstování rostlin. Proto by měla mít různá zákoutí, kde se všichni můžou věnovat svým oblíbeným činnostem.

Obývák pod oblohou

Na zahradě určitě nesmí chybět příjemné posezení. Může mít podobu velkého jídelního stolu s židlemi nebo lavicemi, kde za hezkého počasí snídáme, obědváme i večeříme. Tuto zahradní jídelnu je dobré situovat co nejblíže domu, abychom s plnými talíři nemuseli chodit daleko. Praktické je přidat malou skříňku, polici nebo stolek na odkládání nádobí.

Pohodlná křesílka s menším stolkem, vhodná pro odpočinek s knihou nebo časopisem a pro popíjení kávy či čaje, umístíme buď do blízkosti chalupy nebo do klidnějšího koutu zahrady, kde nás nebude nic rušit.

Sestava zahradního nábytku ze severské botovicefoto: Mountfield

Uplatnění najdou i solitéry sedacího a lehacího nábytku, které rozmístíme různě po zahradě: na osluněný trávník nebo k bazénu postavíme opalovací lehátko, do stínu stromu zas lehátko pro toho, kdo si chce v poklidu zdřímnout. Na místo s hezkým výhledem na kvetoucí záhony, zahradní jezírko nebo zajímavě seskupenou zeleň umístíme pohodlnou židli, křesílko nebo lavičku. Pokud chceme ostatním „zmizet“ a nerušeně snít, najdeme pro židli místo, dobře schované ve vzrostlé zeleni.

Jaký nábytek zvolit

V zahradním sedacím a lehacím nábytku je dnes velice bohatý výběr, jak co se týče materiálů, tak tvarů. Využít můžeme i starší, renovované kousky, nebo nábytek vlastnoručně vyrobený. Roli při výběru by mělo hrát nejen to, jak nám konkrétní typ nábytku padl do oka, ale také zda se hodí k naší chalupě a zahradě a především jak pohodlně se nám v něm sedí. Zapomenout bychom při tom neměli ani na náročnost údržby a zda může zůstat na zahradě celou sezónu nebo je nutné ho každý večer uklízet.

U zahradního nábytku z teakového dřeva není třeba řešit zimní uskladnění. Tento nábytek je možné nechat na zahradě či na terase po celý rok.foto: Mountfield

Ochrana před sluncem a deštěm

Někdo si sluníčka užívá rád, jiný se před ním raději schová do stínu. To se dá vyřešit například slunečníkem. Nejlepší je na kloubu, pak ho můžeme podle potřeby natáčet a naklánět. Jinou možností jsou speciální plachty, které se pomocí úchytů na stěně domu nebo tyčí zapuštěných do země vypnou ve vzduchu. Pokud máme stůl s židlemi nebo lavičku přímo u domu, můžeme někde použít výsuvnou textilní markýzu, upevněnou na stěně.

Příjemné zastínění nabízí i pergola, zvláště pokud je bohatě obrostlá zelení – pak poskytuje i částečný chládek.

Dostatečně velký slunečník nebo markýza nás ochrání i před malým deštíkem, lepší ochranou je ale pevná střecha. Zajímavou možnost nabízejí bývalé hospodářské stavby, kůlny a přístřešky – otevřením jedné nebo dvou stěn a jednoduchou úpravou získáme kryté místo pro odpočinkový kout.

Oblíbené grilování

Příprava jídla pod širým nebem je pro většinu lidí vítanou zábavou. Zahradní gril nebo krb může stát hned u domu i dál v zahradě, záleží na nás, jak blízko ho chceme mít. Měl by ale poskytovat kolem sebe dostatek prostoru pro přípravu jídla i jeho konzumaci, dostatečné soukromí a neměl by kouřem obtěžovat sousedy.

Na zahradě může vzniknout celá letní kuchyně, nechybí samozřejmě krb. Hned vedle by mělo být posezení.

Reklama

Související články

Udělejte svému trávníku dobře

Komerční článek - Také se vám už stalo, že trávník, na který jste byli tak pyšní, pravidelně ho sekali do podoby příjemného měkkého koberce, náhle začal...

Na zahradním nábytku teď ušetříte až 46%

Komerční článek - Na trhu s dřevěným zahradním nábytkem to vře. Jak by ne, když se právě teď dá kvalitní sestava vyrobená z hitu letošního roku – dřeva...

Výběr článků

Načítám