Hlavní obsah

Mrázek měl využívat vedle Tlustého i Langra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vlastimil Tlustý nebyl jediným politikem, kterého údajně využíval kontroverzní podnikatel František Mrázek. Dalším měl být současný ministr vnitra Ivan Langer. Ani ten nebyl osloven Mrázkem přímo, měl pomáhat majiteli stavební firmy Luďku Sekyrovi. Langer kontakt se Sekyrou přiznává, ale dušuje se, že nevěděl nic o jeho vazbách na Mrázka. Označuje se za naivního.

Článek

Z přepisů odposlechů, které otiskla Mf Dnes, vyplynulo, že o Langerovi a jeho využití hovořili Mrázek, jeho spolupracovník Igor Šafranko a realitní magnát Luděk Sekyra.

Langer v roce 2000 lobboval, aby Sekyra mohl koupit největší českou stavební firmu Inženýrské a průmyslové stavby a IPB mu na to poskytla peníze. Langer řekl, že Sekyrovi pomáhal z patriotismu. Už dříve se psalo, že do pomoci Sekyrovi k překvapivému vítězství v soutěži o IPS měl být zapojen i někdejší šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Ten to ale popírá a chce se bránit žalobou. Tlustého Mrázek označoval jako „Téčko“, Langera jako „Íčko“ a sociálně demokratickou šedou eminenci Šloufa jako Vodníka.

"Já jsem jednal na základě mé znalosti Luďka Sekyry, na základě jeho žádosti v absolutní dobré víře. To, že on byl v kontaktu s lidmi jako František Mrázek, je pro mě absolutní šok," řekl MfD Langer, který měl získávat citlivé informace a lobbovat. Zdůraznil, že jako jediný z vrcholných politiků má dvě bezpečnostní prověrky na nejvyšší stupeň.

Tlustý útočí na Topolánka, že uplácel středočeské starosty

Poslanec Vlastimil Tlustý, který bojuje o bytí k hrozbě žalobami přidal ještě obvinění, že se premiér Mirek Topolánek a ministr financí Miroslav Kalousek z KDU-ČSL pokoušeli uplatit starosty středočeských měst výměnou za jejich hlasy proti Tlustému na sněmu, uvedly Lidové noviny.

"Loni na podzim, když ve středních Čechách probíhala soutěž o předsedu regionů, tak náměstek ministra financí Ivan Fuksa dostal od Kalouska a Topolánka k dispozici tři sta milionů na mimořádné investiční akce ve středních Čechách," sdělil novinám Tlustý. Podle něj měl Fuksa peníze udělovat s jednou podmínkou - dostanou je všichni, kteří budou vystupovat proti Tlustému. Společně s Fuksou měl podle něj města objíždět i šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř. Topolánek to popřel.

Opět si neodpustil silnější výrazivo. "Když useknete krakatici chapadlo, tak ten pahýl kolem sebe zběsile mlátí a stříká sliz na všechny okolo,“ komentoval to premiér.

Krakatice je nejen druh obřího kalmara, patřícího do rodu Architheuthis, ale také název policejního spisu, který mapoval aktivity zastřeleného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka a jeho spolupracovníků v letech 1999 až 2002.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám