Hlavní obsah

Tajemství osvětlení do kuchyně

Právo, Gisela Růžičková

Jestli má naše kuchyň sloužit jako víceúčelový prostor, kde vaříme, jíme a scházíme se s přáteli a rodinou, je načase investovat do osvětlení, které bude vyhovovat všem těmto činnostem.

Foto: Archiv firmy Hanák, Právo

Ve velké kuchyni uplatníme několik zdrojů světla pro různé činnosti, ať už bodová na stropě nebo zářivky směřující na pracovní plochu. K osvětlení vybízí i spodní strana ostrůvkového pultu (Hanák).

Článek

Než začneme vybírat lampy, lustry, bodové osvětlení, tedy osvětlovací tělesa, zamyslíme se nad zdroji přirozeného světla v naší kuchyni. To znamená, že vezmeme v úvahu počet a velikost oken, jejich orientaci ke světovým stranám a způsob, jak se světlo mění přes den v různých obdobích roku. Teprve pak si vezmeme na mušku umělé osvětlení.

Kuchyň v tmavé dýze s kamennou dlažbou potřebuje světla víc, povrchy z matovaného hliníku zase světlo rozptylují, zatímco nerezová ocel světlo odráží. Odlesky lze minimalizovat mléčnými čočkami a stmívacími vypínači.

Pracovní osvětlení

V kuchyni většinou víc pracujeme než odpočíváme, a proto tomu musí odpovídat i její osvětlení. Odborníci prostor v kuchyni rozdělují podle druhu činností, které tu vykonáváme.

.: Moderní domácnosti využívají halogenové žárovky nebo diody k prosvětlení polic a vnitřků horních skříněk. Na trhu je mnoho barevných variací od modré, červené, bílé až po zelenou (Sconto). foto: Právo/Archiv firmy Sconto

Každá zóna (pracovní, mycí i varná) potřebuje své - i kvůli tomu, že při špatném osvětlení bychom mohli lehce přijít k úrazu. Navíc - vidět potřebujeme nejen na ostré nástroje a elektrospotřebiče, ale i na potraviny, z nichž vaříme. Nazelenalý salám nebo nežádoucí plíseň na sýru při slabém nebo špatně vybraném světle vůbec nemusíme rozeznat. Proto při práci používáme jasné světlo, podobající se světlu dennímu (širokospektrální žárovky či zářivky).

  • Soustředěné pracovní osvětlení vytvoří svítidlo umístěné na spodní straně horních skříněk - je nasměrované na sporák, dřez i na pracovní plochu.
  • Halogenová svítidla dávají jasné ostré světlo a drobné žárovky se dají zapustit do dna horních skříněk. Sem i na spodní stranu polic můžeme použít také zářivkové osvětlení.
  • Stropní osvětlení je další variantou v případě, že máme v kuchyni takzvané ostrůvkové varné centrum. Vhodné je ve formě bodových svítidel s potřebnou šíří světelného kužele, který nasměrujeme na plotýnky sporáku. Součástí varné plochy bývají i odsavače par vybavené vestavěným osvětlením, které je zaměřeno na hořáky. Moderní sporáky mají vlastní osvětlení.
  • Světlo dopadající přímo na dřez a odkapávací plochu je pro mycí centrum nezbytné.Automatická světla jsou pro změnu vhodná do úložných skříněk - rozsvěcují se a zhasínají při otvírání a zavírání dvířek.

Náladové osvětlení

V kuchyni propojené s jídelnou a obývacím prostorem by byla opravdu škoda, kdybychom si nepohráli se světelnými zdroji i pro jiné druhy činností, než je vaření.

.: Kombinace různých typů osvětlení. foto: Právo/Archiv firmy Alnus

  • Měkčí náladové osvětlení zvolíme spíš ke stolování a konverzaci. Právě kombinace svítidel zaměřených na pracovní plochy s měkčím světlem (většinou nad jídelním stolem) vytvoří správný mix přímého a nepřímého osvětlení.
  • Závěsné svítidlo, jehož intenzitu můžeme podle potřeby ztlumit, pomůže odlišit jídelnu od kuchyňské pracovní zóny - vytvoří intimní atmosféru při posezení u jídelního stolu.
  • Poloha závěsné lampy by měla být nastavitelná - stažená dolů je příjemná při důvěrné konverzaci, v horní poloze se hodí k jídlu nebo pro čtení a psaní.

Barevné osvětlení

Barevné světlo různými způsoby povzbuzuje mozek. Nejenže změní vzhled místnosti, ale navíc nám může zlepšit náladu a podpořit naše schopnosti.

Například modrá barva bystří mysl a zlepšuje soustředění, zelená podporuje vstřícnost, oranžová elán, žlutá tvořivost a červená chuť k jídlu. Jako zdroj světla pro pracovní plochy se ale nehodí - používáme ho hlavně v propojených prostorech v místech, kde spíš odpočíváme.

.: Designové centrální osvětlení místnosti doplníme bodovými světly nad pracovními plochami ze spodní strany horních skříněk. Halogenové žárovky poslouží v zapuštěném reflektorovém provedení (Scavolini). foto: Právo/Archiv firmy Scavolini

Kam s nimi

  • Počet a umístění svítidel se řídí hlavně velikostí a rozložením kuchyně.
  • Centrální lustr volíme v kuchyni s vyšším stropem. Bude svítit na podlahu a poskytne orientační světlo.
  • Sérii zapuštěných halogenových světel dáme přednost v prostoru s nízkým stropem.
  • Rampová a bodová světla ozáří spíš stěny a povrchy.
  • Světla umístěná nad skříňkami nebo namontovaná na stěnu vytvářejí celkově dobré osvětlení a dojem vyššího stropu.
  • Svítidla, která vystupují z povrchu, se snadno ušpiní. Odolnější proti kuchyňské špíně jsou rozhodně světla zapuštěná nebo polozapuštěná.

Co je na trhu

  • Klasické žárovky jsou k dostání v různých barvách a příkonech a vytvářejí teplé a měkké světlo. Jejich nevýhodou je, že přeměňují 90 procent energie na teplo a mají nejkratší životnost (1000 hodin).
  • Halogenové žárovky vyzařují ostřejší světlo, jsou menší a hodí se jako bodová světla zabudovaná do stropu. Díky jejich základní části, kterou tvoří křemen, se rychleji a silněji zahřívají. Proto je umisťujeme v horních částech prostoru kuchyně, kde nepřijdou do kontaktu s rukou. Mají delší životnost (až 3000 hodin).
  • Zářivky vydávají jasné a silné světlo, ale někomu mohou vadit. Teplejší světlo poskytují nové kompaktní zářivky, mimořádně úsporné a trvanlivé (vydrží 8000 hodin a vyzařují velmi málo tepla).

.: Rampové osvětlení v pevné formě lze instalovat na strop či na stěnu. Hodí se do moderní kuchyně (Scavolini). foto: Právo/Archiv firmy Scavolini

  • LED svítidla využívají jako zdroj světla elektroluminiscenční diody. Mají velmi úsporný provoz, životnost zdroje je až 50 000 hodin, aniž by vznikalo nežádoucí teplo. Jsou ale drahá.
  • Můžeme si vybrat teplé nebo studené světlo, svítidla jsou malá a jejich design bývá velmi zajímavý. Navíc - typy v provedení RGB mohou měnit barvu světla.
  • LED profily jsou ideální pro přímé nasvícení, vytvářejí nekonečné linky svítící na podlahu, na strop, do prostoru nebo např. na pracovní plochu kuchyně. Jsou k dostání také v provedení RGB.

Co byste měli vědět o osvětlení

  • bodová světla nad horními skříňkami prohloubí prostor
  • halogenová svítidla měkce osvětlují jídelní pult
  • zářivky nad pracovními plochami dávají jasné světlo
  • světlo zářivek pod potravinovou skříní slouží k orientaci
  • LED svítidla zvýrazňují skleněná dvířka skříněk a zároveň dobře posvítí na jejich obsah.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám