Hlavní obsah

Slota žádá oživení domobrany

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Předseda vládní Slovenské národní strany (SNS) Ján Slota žádá oživení domobrany, která původně vznikala koncem 90. let za vlády Vladimíra Mečiara.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota v parlamentu

Článek

"Tato instituce byla rozpuštěna po nástupu Mikuláše Dzurindy, který kolaboroval se Stranou maďarské koalice," řekl Slota ve čtvrtek na tiskové konferenci. Slota žádá domobranu a také zákon o ochraně republiky, jako prevenci před politikou maďarské vlády, která se podle předsedy SNS snaží o obnovení Velkého Uherska.

"Já osobně se cítím ohrožen politickou situací v Maďarské republice. Jen velmi krátkozraký a hloupí člověk nepřipravuje obranu, když se na něho někdo chystá," uvedl Slota. Podle šéfa nacionalistů by měl každý mladý Slovák umět zacházet se zbraní.

"Mladí kluci si myslí, že budou chodit po hospodách, fetovat a za holkami. Každý by měl umět zacházet se zbraní,a by byl připraven bránit svůj stát, svou rodinu, matku, sestru, přítelkyni nebo manželku," prohlásil Slota. Rada obrany státu v roce 1995 přikázala tehdejšímu ministrovi obrany, aby do konce roku 1996 vytvořil organizační jádra brigád domobrany.

Podle plánů mělo být v případě mobilizace k dispozici 25 tisíc příslušníků domobrany. Měli být vyzbrojeni lehkými ručními zbraněmi a měli být rozmístěni po celém území Slovenska. Po parlamentních volbách v roce 1998 však byly veškeré přípravy na vznik domobrany zastaveny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám