Hlavní obsah

Bankovní krize rozhádala republikány s Bushem

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/NEW YORK

Jak se prodlužuje americká úvěrová a bankovní krize, rostou i vzájemné útoky mezi politiky. A nejde již jen o tradiční spory mezi demokraty a republikány. Republikáni z Kongresu se tvrdě pustili do Bílého domu, centrální banky Fed a ministra financí, že s nimi předem nekonzultovali úvěr pro krachující pojišťovnu AIG. Bílý dům zase útočí na Kongres, že zákonodárci selhali při zavádění potřebných zákonů, které by bránily krizi.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

George Bush přichází před novináře. Politici jej kritizují, že ve chvílích finanční krize není příliš vidět.

Článek

Republikánský senátor Jim Bunning z bankovního výboru tvrdě kritizoval rozhodnutí poskytnout úvěr AIG: „Zase jednou Fed pověsil na hák daňové poplatníky, aby poskytl miliardy dolarů společnosti, která dala přednost chamtivosti před zodpovědností.“

Senátoři z výboru nesouhlasí s tím „aby peníze daňových poplatníků byly určeny na pomoc soukromé společnosti“, uvedl další republikánský senátor Richard Shelby.

Republikánský kongresman Roy Blunt, který zasedá v dolní komoře, požaduje, aby vláda vyslala do Kongresu člověka, který je bude o ekonomických krocích administrativy informovat.

Na Bushe útočí i demokraté

Na Bushe zaútočila i předsedkyně Sněmovny, demokratka Nancy Pelosiová: „Poslední pomoc pro AIG iniciovaná Bushovou vládou je jen dalším příkladem toho, že George Bush selhal jako manažer.“

Pelosiová požaduje, aby výbory Sněmovny tuto i podobné finanční injekce prošetřily kvůli možnému podvodu. Většina demokratů však útočí nejen na prezidenta, ale na celou republikánskou stranu. Krizi přičítají její politice „tvrdého kapitalismu“

Mluvčí Bílého domu Dana Perinová naopak napadla Kongres, že mohl dělat více, aby čelil krizi. „Myslím, že by si měl Kongres před tím, než začne střílet šípy, dát pauzu na malou sebereflexi.“

Zákony nevzniknou ze dne na den

Předseda Senátu Harry Reid odvětil, že zákony není možné měnit tak rychle, jinak ale byl jeho tón smířlivý. „Jsme v nové situaci, můžete požádat šéfa Fedu Bena Bernanka, může žádat ministra Henryho Paulsona, ale ani oni nevědí, co dělat, snaží se však aspoň přijít s idejemi.“

Reid uvedl, že Senát plánuje nové zákony na příští rok. Skutečnost je taková,. že zatímco vláda má od velké hospodářské krize systém, jak uzavírat krachující banky, u pojišťoven, jako je AIG, taková možnost neexistuje.

Analytici se shodují, že krize nekončí

„Byla to nejhorší finanční krize od té, velké v roce 1929, o tom není pochyb, uvedl ekonom Mark Gertle z Newyorské univerzity, který dříve pracoval s Benem Bernankem. Nalil však i malinko optimismu: „Máme mechanismy, jak s tím bojovat, což jsme za velké hospodářské krize neměli“.

Podle listu Wall Street Journal je americký finanční systém pacientem na jednotce intenzivní péče. Tělo se snaží bojovat, ale choroba se šíří, píše.

Panují nejen obavy, která společnost se zhroutí jako další, ale které odvětví bude postiženo jako další. Krize se podle Wall Street Journal dostala do nové, mnohem vážnější fáze. Už se nejedná jen o sázku na zisk z rizikových hypoték, jako na počátku krize před 13 měsíci. Jedná se obecně o úvěrovou politiku a o zajištění úvěrů a poskytování prostředků ze strany pojišťoven a zajišťoven na koncové úvěry.

Za nejvíce ohrožené se nyní považují hedgeové fondy a ústavy poskytující úvěry poskytovatelům hypoték.

Reklama

Výběr článků

Načítám