Hlavní obsah

Stavíme podlahu terasy

Novinky, Petr Petříček , časopis Chatař a Chalupář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podlahu terasy si můžeme zvolit dřevěnou, keramickou, z přírodního nebo umělého kamene či z cihel. Položíme si ji buď sami, nebo se obrátíme na firmu, která ji udělá na klíč.

Článek

Když se rozhodneme terasu stavět, je důležité si uvědomit, jak ji budeme využívat, kdo ji bude stavět a na kolik nás přijde. Podle toho pak volíme vhodný materiál pro podlahu. Dřevo je dobrým stavebním materiálem, který je snadněji opracovatelný než třeba betonové dlaždice a je příjemnější na dotek než beton. Vyžaduje však mnohem více péče, musí se mýt, ošetřovat a průběžně opravovat.

V současnosti se hodně používá i exotické dřevo z tropů, které je velmi odolné vůči povětrnostním vlivům. Je však dražší. Dřevěnou podlahu můžeme pokládat z prken, která si sami nařežeme. Máme však také možnost koupit si již hotové stavebnice terasové podlahy. Ty mohou být jak z jednotlivých prken, tak z dílců ve tvaru čtverce či obdélníku. K těmto stavebnicím se dodávají i všechny další potřebné stavební prvky jako spojovací materiál, lišty apod. Při pečlivé údržbě vydrží dřevěná podlaha 25 let, ale třeba cihlová je na celý život.

Stejně dlouho vydrží podlaha z přírodního kamene a nemusí se přitom příliš ošetřovat nebo natírat. Je to však dražší materiál. Podstatně levnější je umělý kámen. Má jednotné rozměry a stejnou tloušťku. Časem však může blednout a nevytváří patinu jako přírodní kámen. Standardní rozměry mají také cihly, výhodou je i jejich malá váha, takže se s nimi dobře pracuje. Pokud chceme podlahu s geometrickými vzory, jsou cihly velmi vhodné a vypadají pěkně i v kombinaci s ostatními materiály.

Přírodní kámen, například oblázky, lze využít k vytvoření jednoduché a dekorativní terasy.

Podlaha z venkovní keramiky umožňuje velký výběr barev i vzorů. Je mrazuvzdorná, má protiskluzně ošetřený povrch a dobře se čistí. Vhodná je zejména v sousedství venkovního bazénu.

Zvažování návrhu

Podívejte se blíže na vybrané materiály tak, aby jejich rozměry odpovídaly předpokládané stavbě. Když stavíte například pravoúhlou podlahu terasy z cihel, výchozím bodem bude povrchový vzor, který si přejete, a šířka a délka terasy určená celými cihlami. Je lépe strávit více času při návrhu, tím se vyhnete pozdějším problémům.

Důležitá pravidla

Při pokládce podlahy terasy z jakéhokoliv materiálu musíme pokaždé pamatovat na několik důležitých pravidel. Zásadou je vždy dbát na velmi mírný sklon povrchu podlahy směrem od domu a zajištění odtokových prvků, aby dešťová voda mohla odtékat.

Z umělého kamene se vyrábějí stavebnice napodobující přírodní kámen, z kterých můžeme sestavit kruhovou terasovou podlahu.

Důležité je vybrat správné místo, protože poloha terasy souvisí se způsobem, jak ji chceme využívat. Pro příjemné posezení a stolování by měla být umístěna tak, aby poskytovala dostatek soukromí a nebyla na místě vystaveném silnému větru. Podle našich potřeb může být buď více ve stínu, nebo naopak hodně světlá a prosluněná. Posezení pod vzrostlými stromy má své kouzlo, ale mohou nám vadit kapky padající po dešti z listí nebo spadané lepkavé ovoce.

Reklama

Související články

Kdy pro zahradní techniku? Teď v září!

Komerční článek - Sekačka, traktůrek, řetězová pila a další technika stejně jako třeba bazény, jízdní kola nebo zahradní nábytek se snad ještě nikdy se nedaly...

Večerní zahrada nabízí lákavou atmosféru

Večerní toaleta si žádá šperk, večerní zahrada zase aspoň jednu lampičku. A vůbec nevadí, že vám na celý pozemek dopadá světlo z pouliční lampy. Stylové...

Na zahradním nábytku teď ušetříte až 46%

Komerční článek - Na trhu s dřevěným zahradním nábytkem to vře. Jak by ne, když se právě teď dá kvalitní sestava vyrobená z hitu letošního roku – dřeva...

Výběr článků

Načítám