Hlavní obsah

České věci bereme jen z archívu, říká dramaturg Horečky páteční noci

Právo, Zbyněk Vlasák

Česká televize vysílá každý páteční večer sérii zábavných pořadů, které by neuspěly u masového publika. Dramaturg pořadu Horečka páteční noci Jan Kratochvíl řekl, že se pořad snaží doplnit i českými pořady.

Článek

Jaký je dramaturgický záměr Horečky páteční noci?

Poměrně záhy - po nástupu do televize - jsem zjistil, že o hlavní vysílací čas je taková rvačka, že se tam věci pro menšinového diváka nemají šanci dostat. Kdežto noc je, a vlastně to platí i v lidském životě, opravdu nejsvobodnější část dne. Začal jsem do ní dávat věci, které mě baví. Nejdřív jsem si vybojoval Noc s andělem na sobotu a poté obsadil i pátek.

Do Horečky se snažím nakupovat nejlepší sitcomy ze zahraničí a přiřadit k nim i něco českého. Je to čím dál složitější, se zánikem tvůrčích skupin se přestaly vyrábět skečové pořady a vůbec zábava se na České televizi obrátila směrem k programům pro široké publikum. Týmy jako ten kolem Zdeňka Suchého se Čtvrtníčkem se rozpadly a my nemáme z čeho brát.

Pro české věci musíme sahat do archívu. Žiju ale v naději, že se mi příští rok podaří ukotvit v programu i nějaký czechcom.

Jak by mohl vypadat?

Snad podobně jako sitcomy v Británii, tedy britcomy. To znamená precizně napsané a zahrané situace ze současnosti. Konkrétně jsem si teď oblíbil spolupráci s Lumírem Tučkem, který má kolem sebe pár lidí... Ale jsou to zatím všechno takové šátravé pokusy.

Co ze zahraničních sitcomů máte na podzim naplánováno?

Především ruský Gorodok, můj zamilovaný pořad. Vystupují v tom dva starší komici, brilantní herci, kteří dělají současnou ruskou satiru. To je velká škola, jsou hodně tvrdí, už nemají tu mladickou úskočnost. A za jejich zády vidíte Rusko – každý třetí skeč je o opilství a v pozadí stojí náklaďák bez kol narvaný odpadky. Už rovněž běží druhá série britských Ajťáků a mám rozjednáno, že nám prodají i třetí. Získali si velkou oblibu.

Hodně mi i v rámci televize pomohli u lidí, kteří dělají standardní zábavu. Vidí, jak jsme najednou přilákali mladý lidi k trochu obstarožní České televizi. A já mám tenhle britský humor hodně rád.

Jak jste se k britcomům a britskému humoru dostal?

Začátkem sedmdesátých let jsem v Dánsku v kině viděl skeče Monty Pythonů. To bylo asi dva roky potom, co tato skupina vznikla. Seděl jsem tam s otevřenou pusou a říkal si, co to je!? Úplně mě prokláli! Pak jsem o nich dlouho neslyšel, za normalizace na ně prakticky nešlo natrefit. Po listopadu jsem ale přišel do televize a první věc, kterou jsem řekl, bylo: seberte prachy a nakupte všechny díly Monty Pythonů a nezapomeňte ani na celovečeráky.

Mimochodem takhle jsme pořídili i seriál M.A.S.H.. Jenže já viděl pilotní film, který se mi moc nelíbil, a celý seriál jsem strčil někam do skříně. Až později se ho chytla konkurenční Nova... I to se stane.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám