Hlavní obsah

Notebooky: nejzajímavější novinky na současném trhu

Novinky, Miloslav Fišer

Trh s notebooky je zaplaven nepřeberným množstvím nejrůznějších modelů. Do jisté míry je to způsobeno tím, že při jakékoliv příležitosti se výrobci snaží ohromit trh nějakou zajímavou novinkou. Společně se začátkem nového školního roku se zaplnily prodejny obchodů s výpočetní technikou novými laptopy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Abychom si nepřeberné množství notebooků alespoň trochu zpřehlednili, řadíme jednotlivé laptopy do různých kategorií, podle způsobu využití.

Jak poznat typ notebooku na první pohled

Nejlehčí

Notebooky s nejmenší hmotností, takzvané subnotebooky, patří mezi nejdražší modely vůbec. Nikdo od nich neočekává úžasný výkon, spíše dlouhou výdrž na baterie, která by se měla pohybovat nad třemi hodinami.

:. Toshiba Portégé R500. Zdroj: Archiv

Nejtenčí

Speciální kategorie pro fajnšmekry, a také příznivce výrobce počítačů s logem nakousnutého jablka. MacBooky patří mezi jedny z nejkrásnějších notebooků světa. Díky tomu se také dobře prodávají, i když nepodávají ve své kategorii zrovna nejvyšší výkony, a také nepatří mezi nejlevnější.

:. Apple MacBook Air. Zdroj: Archiv

Nejlevnější

Počet velmi levných notebooků na trhu stoupá rychleji než voda při povodni. V e-shopech už nalezneme přenosné počítače různých výrobců v ceně od osmi tisíc korun. Těmto přístrojům však chybí operační systém, obsahují málo paměti a nevýkonné procesory.

:. Fujitsu Siemens Esprimo Mobile V5535

Pro práci s internetem však plně dostačují a v domácnosti velmi dobře zastoupí starší stolní počítač. Novým operačním systémem Windows Vista je netrapte. Spokojte se s instalací Windows XP. Kdo rozumí linuxovým distribucím, bude ještě spokojenější. Počítač pak bude na vaše požadavky reagovat mnohem rychleji.

Nejvybavenější

Má váš notebook displej s vysokým rozlišením? Obsahuje speciální panely (dnes jsou v kurzu dotykové) pro spouštění multimédií? Najdeme v něm moderní Blu-ray mechaniku? Pak nepochybně patří do této kategorie.

:. ThinkPad T60pfoto: Lenovo

Ve výbavě by neměl chybět disk s kapacitou několika set gigabytů, TV karta pro příjem televizního vysílání. Špičkové laptopy dokonce obsahují obdobu subwooferu pro zdůraznění hlubokých tónů. Podpora standardu Dolby Digital se stala samozřejmostí.

Nejvýkonnější

Do této skupiny patří nejen námi zmíněný Amilo od Fujitsu Siemens, ale také jejich konkurenti, ať už jsou ze stáje Aceru, Asusu nebo Dellu. Základním požadavkem ze strany uživatele na tuto kategorii produktů je výkon. Jemu se podřizuje vše. V přístrojích proto tepou nejrychlejší mikročipy, rotují pevné disky s velkou kapacitou, najdeme v nich výkonné grafické karty pro provoz nejnovějších her.

:. Acer Ferrari 1100 foto: Novinky/Ondřej Krynek

Spotřeba a výdrž na baterie nikoho příliš nezajímá. Notebooky nepatří mezi subtilní přístroje, právě naopak – jsou to jakési stolní počítače napěchované do relativně malého prostoru, které lze s vypětím všech sil jednou týdně hodit do auta a odvézt na chalupu, případně na herní lan párty. Tam je opět připojíme do elektrické sítě. Bez ní pracují v průměru méně než hodinu.

Takřka sto nových notebooků si pro zákazníky připravili výrobci při začátku „školní“ sezóny takřka všichni velcí výrobci. Na nejzajímavější novinky mezi laptopy všech kategorií, jsme se podívali pod drobnohledem.

Kompaktní Asus F6A-3P062E

Notebook F6A je postavený na platformě Intel Centrino Duo. Nový notebook má navíc webovou kameru s velkým rozlišením, kterou lze otáčet o 240°, a integrovaný mikrofon pro pořádání videokonferencí.

Ultramobilní laptop je vybaven dvoujádrovým procesorem Intel Core 2 Duo P8400 na frekvenci 2,26 GHz s 3 MB vyrovnávací paměti druhé úrovně. Používá čipové sady Intel GM45 Express. 13,3 palců velký širokoúhlý displej má rozlišení 1280 x 800 bodů a poskytuje vysoký jas.

:. Asus F6A-3P062E. Zdroj: Archiv

O grafický výkon se stará vylepšená integrovaná grafická karta Intel GMA X4500HD se sdílenou pamětí. Notebook se dodává s 3 GB DDR2 pamětí. Pro práci s daty disponuje laptop 320 GB pevným diskem a DVD vypalovačkou.

Cena: 20 700 Kč

Konfigurovatelný Dell Studio 1735

Hlavní předností značky Dell je prodej konfigurovatelných notebooků. Zpravidla tak notebooky této společnosti budete hledat v obchodech jen velice těžko. Prodej těchto laptopů je povětšinou řešen pomocí internetu, kdy si zákazník vybere přesné komponenty, které by měl jeho stroj obsahovat, a potom si nechá laptop na míru sestavit.

Nedávno však Dell ohlásil prodej notebooků i v kamenných prodejnách. Začal se tak řadit k značkám, jako je například Umax. U kterých jsou nabízeny pevné konfigurace počítačů v obchodech a „notebooky na míru“ můžete koupit přes internet.

:. Dell Studio 1735. Zdroj: Archiv

Dell Studio 1735 nabídne procesor Intel Core 2 Duo T8100 s frekvencí 2,1 GHz. 17 palců velký širokoúhlý displej má rozlišení 1440 x 900 bodů (poměr stran 16:10). Na laptopu si zahrajete i nové počítačové hry, neboť je osazen grafickou kartou ATI Mobility Radeon HD3650 s 256 MB paměti.

Do vínku dostal notebook i 4 GB operační paměti, dva pevné disky s kapacitou 500 GB (2x 250 GB), bezdrátovou kartu WiFi pro připojení k internetu a operační systém Windows Vista Home Premium.

Cena: 30 500 Kč

Miniaturní netbook Acer Aspire One

Notebook Aspire One je poháněn nízkonapěťovým procesorem Intel Atom s frekvencí 1,6 GHz. Tento nejmenší procesor z dílny Intelu je vyrobený speciálně pro přenosná zařízení MID (Mobile Internet Devices) a pro jednoduché, cenově dostupné počítače.

Procesor je navržen tak, aby spotřebovával co nejméně energie a umožnil připojení k internetu. Do vínku dostal notebook displej s velikostí 8,9“ a rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů a LED podsvícením. 512 MB operační paměti plně dostačuje pro provoz kancelářských aplikací.

:. Acer Aspire One. Zdroj: Archiv

Pro uložení dat je zařízení osazeno 80 GB pevným diskem. V prodeji by však měla být i varianta s 8 GB flashovou pamětí. Případné zájemce o koupi potěší i vestavěná víceformátová čtečka paměťových karet a integrovaná webkamera.

Počítač je standardně vybaven technologií 802.11b/g WiFi, která zajišťuje snadné připojení k dostupným bezdrátovým sítím, a může být dodán i s bezdrátovými technologiemi WiMAX nebo 3G, které poskytují ještě větší bezdrátovou nezávislost. K zahození nejsou ani 3 USB 2.0 konektory, kterými notebook disponuje.

Cena: 9 900 Kč

Odolný a pracovitý Lenovo ThinkPad T400

Základem notebooku ThinkPad T400 je dvoujádrový procesor Intel Core 2 Duo P8600, který je taktován na 2,4 GHz. Přístroj se dodává s 2 GB operační paměti typu DDR3.

Pro práci s daty disponuje laptop 250 GB pevným diskem a DVD vypalovačkou. 14,1 palců velký WXGA+ displej má rozlišení 1440 x 900 bodů, přičemž o grafický výkon se stará samostatná grafická karta ATI Mobility Radeon 3470 s 256 MB grafické paměti.

:. Lenovo ThinkPad T400. Zdroj: Archiv

Aby bylo zajištěno větší bezpečnosti uložených dat, je v notebooku integrována čtečka otisků prstů. Jednou z hlavních předností notebooku je tělo laptopu, vyrobené z elastického polykarbonátu. Díky tomu je notebook o poznání odolnější proti pádům, než jeho konkurenti.

Cena: 39 800 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám