Hlavní obsah

Co bylo kdysi: jak vypadal počítač v roce 2004

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snad nic nestárne tak rychle, jako počítačové komponenty. Sestavu, kterou jsme před dvěma lety mohli označit za hi-end dnes nemusí svým výkonem stačit ani pro hraní nových počítačových her. Někteří z nás tak možná už ani nepamatují, jak vypadal počítač v roce 2004.

Článek

Typický počítač starý čtyři roky pracoval s čipem s jedním výpočetní jádrem (dnes jsou běžná dvě, případně čtyři). Výkonově byl minimálně o polovinu slabší.

V počítačích se tehdy ve velké míře lopotily čipy rodiny Prescot s dvojnásobnou spotřebou oproti dnešním čipům. Změnu si odbyly také grafické karty – zbavily se dřívějších AGP konektorů, které nahradily za moderní PCI Express.

Co to znamená pro běžného uživatele? Hlavně potíže s vylepšováním starých mašin. Dobrých AGP grafických karet je málo. Nezbývá než s upgradem sestavy pořídit také novou základní desku už s PCI Express technologií.

Počítače také za čtyři roky výrazně zlevnily. Při nákupu nové sestavy ušetříme přibližně polovinu ve srovnání s rokem 2004.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám