Hlavní obsah

Riceová kritizovala Izrael kvůli rozšiřování židovských osad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v úterý jednala o dalším osudu mírového plánu z Annapolisu. Při jednání s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou v Jeruzalémě kritizovala to, že Izrael pokračuje v rozšiřování židovských osad na Západním břehu Jordánu.

Článek

"Řekla jsem svým izraelským partnerům, že stavba osad mírovému procesu nepomáhá. Teď je zapotřebí takových kroků, jež vytvoří mezi oběma stranami důvěru. Vše, co ji podrývá, by mělo být zastaveno. Hranice mezi Izraelem a budoucím palestinským státem budou určeny dohodou," řekla Riceová v Jeruzalémě po tvrdých jednáních na společné tiskové konferenci s Livniovou. Naopak ocenila, že Izrael propustil 198 vězněných Palestinců.

Stavební práce se podle úterní zprávy izraelské organizace Mír teď během letošních prvních šesti měsíců zdvojnásobily ve srovnání s první polovinou roku 2007.

Livniová namítala, že jde jen o „dobré aktivity“, které nemohou mít vliv na jednání o hranicích budoucího palestinského státu. Palestinci ale výrazně kritizují tyto práce, které podle nich podminovávají jednání. Osady totiž leží na území, které původně mělo připadnout Palestincům.

Riceová uvedla, že jednání byla intenzivní, odmítla ale, že by se nepodařilo do konce roku uzavřít alespoň rámcovou dohodu. Vyloučila však, že by její podoba byla zveřejněna v září.

Livniová je favoritkou na novou šéfku vládní strany Kadima, jejíž dosavadní předseda Ehud Olmert odchází kvůli skandálu s úplaty stavebních firem.

Riceová přijela do Izraele na dvoudenní návštěvu v pondělí. Chtěla urychlit izraelsko-palestinská jednání a přimět obě strany k uzavření aspoň rámcové dohody do konce mandátu amerického prezidenta George Bushe v lednu 2009.

Setkala se i s premiérem Olmertem a předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám