Hlavní obsah

Jak se v létě starat o růže

Právo, haš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrcholné léto je tu a právě v tuto dobu růže potřebují naši pozornost, aby nás v příštím roce znovu mohly uchvátit svou krásou. Až na několik málo samočisticích odrůd je odstraňování odkvetlých růží nejdůležitější letní činností. Musíme ale zasáhnout i proti divokým výhonkům, predátorům a proti nebezpečné nemoci – padlí růžovému.

Foto: Josef Sus, Právo

Mnohokvětá růže Lilli Marleen

Článek

Odkvetlé květy odstřihneme s kouskem stonku, nejlépe až u většího listu. Čím hlouběji stříháme a čím kratší zůstane dřevo, o to déle musíme čekat na nové květy.

Růže k řezu

Růže k řezu s dlouhým stonkem musíme stříhat dosti hluboko, přesto však musí na výhonu zůstat nejméně dva velké listy. Z jednoho keře odebereme vždy jen jeden stonek, abychom příliš nepoškodili keř.

:.Sametové květy kultivaru Big Purple foto: Právo/Josef Sus

Nemocné výhonky

Nemocné výhonky okamžitě odstřihneme a zničíme. Divoké výhonky, které vyrazily z podnože v půdě a které jsou k rozpoznání většinou podle sedmidílných zpeřených listů, musíme vytrhnout beze zbytku u místa odnožení, když jsme výhon odhrnuli. Předem si připravíme nádobu, do které odhazujeme i nejmenší ostnaté výhonky. Odpadky z řezu spálíme nebo zcela ze zahrady odstraníme.

Hnojení

Hnojení, které je bohaté na draslík, přispívá ke zdravému vzrůstu, bohatým květům a překvapivě rozzáří jejich barvy. Pokud jsou barvy vybledlé, lze ještě přidat Patentkali v dávce 20 g/m2. Toto hnojivo zároveň posílí dozrání dřeva, takže růže dobře přezimují.

:.Půdopokryvná růže Rosa wichuraianafoto: Právo/Josef Sus

Růže jsou hlubokokořenící rostliny

Růže jsou hlubokokořenící rostliny, snášejí sice dobře přísušek, ale nejkrásněji kvetou a rostou ve vlhké půdě a na vlhkém vzduchu. Kdo má k dispozici dostatek vody, měl by proto při přísušku zalít důkladně jednou až dvakrát týdně dopoledne, aby listy do večera oschly a nebezpečné padlí růžové, které vede k předčasnému opadu listů, nemělo žádnou šanci. Pro rychlé zotavení postříkáme oslabené růže několikrát Supresivitem.

Ulehlá půda

Ulehlou půdu občas zkypříme a odplevelíme, což se příznivě projeví na vývoji růží.

Pozor na padlí růžové

Vysoké denní teploty a chladno v noci podporují vývoj padlí růžového (tzv. pravé) a nepravého padlí (perenospora). Tím je postiženo mnoho odrůd růží.

Jakmile se objeví bělošedý povlak, ztrácejí mladé listy přirozený lesk, ohýbají se nahoru a objeví se puchýřky. Pozorujeme-li růže bedlivě, rozpoznáme padlí brzy – nejprve na popínavých růžích umístěných na osluněné stěně.

Okamžitě rostliny postříkáme např. Saprolem New nebo Punchem 10EW. Můžeme také počítat s dobrým účinkem těchto postřiků proti rzi a černé skvrnitosti. Rovněž BioBlatt-Mehltaumittel nebo Bioton jsou zároveň účinné proti padlí a rzi.

:.Detail kultivaru Satchmo Detail květu kultivaru Virgo foto: Právo/Josef Sus

Ostatní predátoři

Zasahujeme-li proti vlnatce krvavé, pidikřísům nebo svilušce, hodí se 2% Neudosan, šetřící užitečný hmyz. Stříkáme večer, abychom neohrozili včely. V průběhu léta stříkáme několikrát. Růže pak déle kvetou.

Reklama

Související články

Neobyčejné afrikány do zahrádky

Afrikány jsou určitě nejznámějšími letničkami. Jsou oblíbené, a zároveň i opovrhované. Jejich pěstování je opravdu jednoduché až banální. Ze semen je vypěstuje...

Očkování růží

Růže lze množit poměrně jednoduše. Chce to jen šikovné prsty a trochu trpělivosti.

Květinová záplava pro pestrou zahradu

Radost, energii a nádherný estetický zážitek nám poskytují květiny provázející nás letní zahradou. Pestrá paleta květů má tu výhodu, že nás obklopuje, voní...

Výběr článků

Načítám