Hlavní obsah

VIDEO: Napoleonské dny voněly střelným prachem

Novinky, lap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý víkend se na počest Napoleonových narozenin konaly Napoleonské dny ve Slavkově u Brna, Tvarožné a Prace. I když v sobotu pršelo, stálo to za to. Vojáci v uniformách předvedli nejen táborový život, ale ukázali také vojenské manévry v zámeckém parku.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Vojáci pochodují s plnou polní

Článek

Přestože pršelo, tak ve Slavkově to žilo. Na zámku probíhala degustace vín a prohlídky zámku. Pro odvážlivce byly připravené večerní prohlídky sklepení při svíčkách. Návštěvníci si mohli prohlédnout zapůjčené mučící nástroje a historický oděv šlechty a venkovských obyvatel. Expozice ve sklepení zahrnovala i divadelní scénky.

Na jarmarku jste mohli koupit perníky, langoše, medovinu a také pochoutky staročeské kuchyně. Například lívance, zelňáky a čertíky - klobása zamotaná v omeletě.

Kvůli dešti se sešlo méně návštěvníků než obvyklefoto: Novinky/Lucie Poštolková

Nechyběly ani stánky se staročeskou kuchynífoto: Novinky/Lucie Poštolková

Nejdůležitější je přesně zamířitfoto: Novinky/Lucie Poštolková

Někteří už tuší, kdo bitvu vyhrajefoto: Novinky/Lucie Poštolková

Památník Mohyla míru

V okolí Slavkova existuje několik velkých hrobů padlách vojáků v bitvě u Slavkova. Jedním z nich je Památník Mohyly míru, který byl vybudován v roce 1912 v secesním slohu. Později byl památník přestavěn na muzeum.

V okolí Slavkova existuje několik velkých hrobů padlách vojáků v bitvě u Slavkova. Jedním z nich je Památník Mohyly míru, který byl vybudován v roce 1912 v secesním slohu. Později byl památník přestavěn na muzeum.

Muzeum připravilo netradiční multimediální expozici, kde se návštěvníci mohou přenést do doby napoleónských válek. Výstava zahrnuje nejen nalezené předměty, ale i video s graficky znázorněnou bitvou u Slavkova.

K památníku se dostanete autobusem z Brna nebo je možné se dopravit autem a zaparkovat na zpoplatněném parkovišti.

Mohylafoto: Novinky/Lucie Poštolková

Vstup do mohylyfoto: Novinky/Lucie Poštolková

Jedna ze čtyř soch Mohyly mírufoto: Novinky/Lucie Poštolková

Secesní výzdoba Památníku Mohyly mírufoto: Novinky/Lucie Poštolková

Reklama

Související témata:

Související články

Nejnebezpečnější turistické destinace světa

Jsou místa, před kterými varují nejen maminky, ale i mezinárodní organizace. Ovšem pro některé cestovatele znamenají místa spojená s nebezpečím to pravé....

Výběr článků

Načítám