Hlavní obsah

OBRAZEM: Norové pasovali tučňáka na rytíře

Novinky, CNN, rei
LONDÝN

Nils Olav už má medaile za příkladnou a věrnou službu a v roce 2005 byl povýšen do čestné hodnosti plukovníka elitních norských královských gard. V pátek se dočkal ocenění nejvyššího - byl pasován na rytíře. Úctyhodná kariéra pro necelý metr vysokého tučňáka.

Foto: David Moir , Reuters

Nils Olav při přehlídce stráží.

Článek

Ceremonie uvedení plukovníka tučňáka do rytířského řádu začala v pátek ráno fanfárami. Nils pak osobně vykonal přehlídku stráží. Následovalo pasování, které za norského krále Harald V. Loudona provedl jeho jmenovec, britský generál Euan Loudon.

foto: Reuters/David Moir

Nils Olav je tučňák z edinburghské zoo. Jeho předchůdce se stal čestným členem norských královských gard v roce 1972. Poručík Nils Egelien ho vybral jako maskota gard. Stráž ho adoptovala poté, co její členové zoologickou zahradu opakovaně navštívili při cestách na výroční hudební festival Edinburgh Military Tattoo.

Tučňák královský byl pojmenován po Egelienovi a tehdejším norském králi Olavovi V. Po smrti jeho jméno a hodnost zdědil další skotský tučňák. Současný Nils Olav je třetím v pořadí.

Plukovník s rytiřským řádem na křídlefoto: Reuters/David Moir

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám