Hlavní obsah

Zpěvačku na zahájení OH nahradila hezčí dívka

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Aby zahajovací ceremoniál olympiády dovedli Číňané k dokonalosti, udělali několik malých podvodů. Nejdříve se ukázalo, že část záběrů z gigantického ohňostroje, za který byli Číňané tolik chválení, byla předtočená. Nyní se ukázalo, že pohledná devítiletá dívka Lin Miao-kche v reálu při zahájení nezpívala. Holčička zpívala na playback, který nazpívala sedmiletá Jang Pchej-i. Ta ale nesplnila "vzhledové normy", aby mohla zpívat před lidmi.

Článek

"Drobná zpěvačka si získala srdce celého národa," psal tamější deník China Daily. "Zpěv malé dívky ohromil celý svět," hlásal další titulek, zřejmě v reakci na to, že se malá Lin Miao-kche dostala na hlavní stránku amerického deníku New York Times.

Obrovský počet článků vychvaloval malou holčičku v červených šatech, která výjimečné příležitosti propůjčila svůj hlas. Ta ovšem zpívala pouze na playback, a tak původní titulky vystřídaly ty podobné tomu v Globe and Mail: "Falešný hlas anděla".

Nebyl to hlas devítileté Lin, který dostával lidi do kolen a nutil je uronit nejednu slzu. Za bezchybným zpěvem stála sedmiletá Jang Pchej-i, která se ovšem nemohla před bezmála 100 tisíc diváků na stadiónu postavit kvůli svému vzhledu. Stejně jako diváci na stadiónu, i miliardy dalších lidí u televizních obrazovek uvěřily, že pod krásným zpěvem je podepsána dívka stojící na pódiu.

Křivé zuby a nadváha

Celému ceremoniálu prý předcházely diskuze, kterých se účastnil i jeden z vysoce postavených členů tamější komunistické strany. Právě tam se rozhodlo, že na pódium nevystoupí opravdová zpěvačka, ale fotogenická dívka, která už vystupovala v nejedné televizní reklamě. Opravdová sedmiletá zpěvačka nesměla být vystavena kamerám, jelikož by prý mohl pohled na dívku s křivými zuby a nadváhou poškodit mezinárodní image Číny.

"Bylo to v národním zájmu, šlo o image naší národní hudby a kultury. Šlo o moment, kdy se nad místem vznášela národní vlajka a to je opravdu neuvěřitelně důležitý moment a vážná záležitost," řekl hudební ředitel ceremoniálu.

Lin možná netušila, že nezpívala ona

Ředitel ceremoniálu si prý pro zpěv na pódiu vyžádal "velmi krásné" dítě, což malá Lin splňovala i podle celosvětových standardů.

"Dítě na kameře by mělo mít bezchybný vzhled a v tomto aspektu byla Lin Miao-kche dokonalá. V otázce hlasu byla ovšem bezchybná zase Jang Pchej-i," řekl ředitel. Na poslední chvíli se tak inspekce rozhodla pro to, že Lin odzpívá ceremoniál na playback sedmileté dívky.

Zdá se, že devítiletá Lin si vůbec nebyla vědomá toho, že šel z reproduktorů jiný hlas než její, jelikož mají prý obě dívky velmi podobný hlas.

"Myslím si, že je to fér pro obě dívky, jedna má perfektní zpěv, druhá reprezentativní vzhled, a tak kombinace v týmovém duchu učinila skvělý výsledek," dodal ředitel ceremoniálu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám