Hlavní obsah

Brno uvidí kopii Tutanchamonovy hrobky v reálné velikosti

– BRNO
Novinky, Stanislav Dvořák

Interaktivní výstava Tutanchamon - jeho hrob a poklady organizovaná agenturou Live Nation chce od 16. října poskytnout návštěvníkům brněnské Titanic Hall podobný zážitek, jaký zažili egyptologové při objevení Tutanchamonovy hrobky.

Článek

Pro výstavu vznikla údajně zcela přesná replika hrobového komplexu a lidé si tam mohou prohlédnout asi 1 000 předmětů. Měli by tak získat podobný pocit jako objevitel Howard Carter, který 26. listopadu 1922 vstoupil do hrobky jako první člověk v moderních dějinách. Projekt připravoval tým odborníků pět let.

Návštěvník si může prohlížet jednotlivé předměty nebo využít multimediální a interaktivní prezentace s informacemi o egyptské kultuře, dějinách a náboženství. Ani v Egyptě není možnost vidět Tutanchamónovu hrobku přesně v tom stavu, jak vypadala ve chvíli objevení.

Z výstavy o Tutanchamonovi. Foto: Live Nation

Tutanchamon je dnes asi nejslavnějším egyptským faraónem a vděčí zato právě objevení nádherné nepoškozené hrobky, odborníci ho paradoxně nepovažují za důležitého vládce. Panoval jen devět let a zřejmě nepodnikl žádné významné válečné tažení. Zemřel velmi mladý.

Zajímavý je tím, že opustil Atonovo učení a vrátil se zpět k tradičním egyptským bohům. Dokonce přijal i nové jméno. Nechal také opravit všechny chrámy a ostatní památky, aby se do Egypta vrátila stará božstva. Amonovi dal postavit v Thébách mnoho soch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám