Hlavní obsah

Libuše Vojtková: Už vím, jaké to je, když chlap opustí vás i dítě

Právo, Eva Božoňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před necelým rokem se vodili s manželem za ruce a těšili na miminko. Rodinná idyla však vzala brzy za své. On má jinou, jí zbyl syn, nový byt a samota. Jak bude žít dál? Brali se v srpnu 2006 na nádvoří zámku v Průhonicích. Pro oba to byla druhá svatba.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Loni 26. srpna Libuška porodila syna Matyáše.

Článek

Frontman skupiny Kabát a muzikálový zpěvák Pepa Vojtek má z prvního manželství dvacetiletého Pepu. Herečce Sabině Laurinové, kterou kvůli Libušce opustil, nechal na památku šestiletou Valentýnku. Tanečnice Libuše Haraštová byla předtím dva roky ženou zpěváka Daniela Hůlky.

Láskyplný vztah plný vášně jim vydržel asi rok. Pak loni 26. srpna Libuška porodila syna Matyáše a do manželství se začaly vkrádat nečekané změny. V dubnu vyšlo najevo, že se manželé rozcházejí, protože si Vojtek našel jinou.

Vypukly rozvodové tahanice a populární rocker začal vyrážet do společnosti s milenkou, Libuščinou nejlepší kamarádkou a kolegyní, tanečnicí Jovankou Skrčeskou!

Jak se daří Matyáškovi?

Je zlatíčko. Dneska už asi půl minuty sám stál. Byli jsme na prohlídce a paní doktorka říkala, že je v pořádku. Váží devět kilo a měří 77 centimetrů.

.: "Pro malého je lepší, když jsem s ním celý den a odcházím do práce, až jde spinkat." foto: Právo/Michaela Feuereislová

V těchto dnech se máte stěhovat k rodičům do Říčan.

Už pomalounku balím. Žila jsem s Pepou čtyři roky a teď zjišťuji, kolik jsem za tu dobu nashromáždila krámů. Když balíte fotky nebo věci, které připomínají společné zážitky, je to smutné. Konečně se mi ale ulevilo. Poslední rok byl psychicky náročný a balením získávám pocit, že všechno nechávám za sebou. Už jdu dopředu a chci začít znovu.

Kdy problémy začaly?

Asi dva tři měsíce po porodu Matýska jsem začala cítit, že není něco v pořádku, že Pepa najednou nezůstává rád doma.

Narození dítěte neunese řada mužů, mají pocit, že byli odstaveni na druhou kolej.

Dávala jsem si pozor, protože to znám z vyprávění rozvedených kamarádek. Snažila jsem se, aby náš partnerský vztah trval dál. Jenže v šestinedělí je matka fixována na miminko a první půlrok bývá nejkritičtější. Kojila jsem, tudíž nikam nemohla.

Když jste se rozváděla s Danielem Hůlkou, prohlásila jste, že zpěváka nikdy.

Proto už v žádném případě neřeknu nikdy. V tu chvíli jsem si to opravdu myslela. Ale byl to osud, já na něj věřím. Především se nepohybuji jinde než v divadle, takže je pravděpodobné, že partnera potkám právě tam.

Teď to asi bude ještě výraznější, budu totiž jedině s dítětem, nebo v práci. Že bych zakopla o patník a zvedl mě vysněný princ, to se nestává. Ani tehdy jsem nový vztah nevyhledávala. Půl roku po rozvodu přišel Pepa jak blesk z čistého nebe.

Jak dlouho jste byli s Danem manželé?

Dva roky. Brali jsme se brzy, většinou to svádím na to, že mi bylo teprve jednadvacet. Ani jednoho manželství nelituji, druhé mi navíc přineslo Matýska, který už se mnou bude pořád a spoustu trablů mi vynahrazuje.

Proto měl asi Pepa vstoupit do mého života. Nikdy mě nenapadlo, že budu rozvedená matka. Dostala jsem lekci, už budu hledat jen svobodného.

.: První velká láska a manželství s Danielem Hůlkou foto: Právo/Michaela Feuereislová

Lekci? Jak to myslíte?

Zažívám poprvé situaci, kdy chlap odchází od dítěte. Když Pepa kvůli mně opouštěl Sabinu Laurinovou, nedokázala jsem si uvědomit její pocity. Neznala jsem ji a bezmezně jsem důvěřovala Pepovým důvodům, kterými mě přesvědčoval, že jejich partnerství nemá dál cenu.

Že by se s ní stejně rozešel, i kdyby nepoznal mě. Dnes ji mnohem víc chápu. Vím, jaké to je, když chlap opouští vás i dítě. A je mi to líto. Rozhodně už neuvěřím ženatému, který mi bude vykládat, jak je jeho manželka strašná.

Vztah Pepy se Sabinou nemohu hodnotit, navíc jsme každá úplně jiná. Dnes Sabina vypadá spokojeně a moc jí přeji, aby jí partnerství vyšlo.

Vrátím se ještě k Danovi. Proč jste se rozešli?

Jen co vyšlo najevo, že se rozvádím s Pepou, začal mě bulvár propírat jako zlatokopku. V té chvíli mě Dan velmi překvapil. Šest let po našem rozchodu zveřejnil prohlášení, jak to s námi doopravdy bylo.

Tenkrát jsem to po něm nechtěla a tím víc mě to potěšilo teď, kdy prožívám těžké období a nemám moc sil se bránit. Opravdu jsme se rozešli kvůli nevěrám. Nejhorší je, když si na vás lidé ukazují prstem a vy jediná nic nevíte. Jestliže partner ulítne, ale nechce rodinu opustit, pak je lepší nevědět. Pokud ovšem zapojí i srdíčko a lži, je všechno špatně.

Zvláštní je, že některé páry žijí spolu třeba deset let, pak se vezmou a po roce se rozvádějí. Zřejmě za tím je psychika mužů. Mají pocit, že je papír z radnice svazuje, a začnou vyvádět hlouposti. Kam se poděly páry, které spolu žily padesát let? Dnes už lidé o vztah nebojují, radši se rozejdou. Nejspíš si jeden druhého neváží.

Navíc my ženy zřejmě opakujeme při výběru partnera stejné chyby.

Ano, to je zřejmě i můj případ. Rozhodně nechci někomu ubližovat, jenže neovlivním, jestli se do někoho nezamiluji. Asi musím něco pochopit, změnit, aby mě zaujal úplně jiný muž. Nejdřív mě ale život musel pořádně nakopat do zadku.

.: Na miminko se Pepa Vojtek moc těšil foto: Právo/Michaela Feuereislová

Teď se vám kdekdo vrtá do života.

Myslíte některé noviny. Ke své práci jsem je nikdy nepotřebovala. Začala jsem být vidět, protože jsem si vzala známé osobnosti. Není to pro mě důležité. Jenže některé věci bolí nejen mě, ale hlavně mé okolí. Rodina se s tím srovnává hůř.

Do vašeho vztahu s Pepou zasáhly ještě další události, které se z principu nedělají. Mám na mysli jeho vztah s vaší kamarádkou Jovankou Skrčeskou.

Všechny okolnosti byly pro mě nepříjemné. Znamená to dvojí zklamání.

Pepovi to ale asi moc v hlavě neleží, už s ní chodí i do společnosti.

Tenhle postoj jsem nepochopila. V životě se stává leccos a rozhodně nechci pomlouvat. Od Jovky jsem se vysvětlení nedočkala a mrzí mě, že se chová, jako by se nic nedělo. Šest let jsme totiž byly jako sestry, o to je vše těžší. Je mi líto, že za mnou nepřišla. Pravda je lepší.

Třeba se od ní vysvětlení ještě dočkáte.

Teď už o ně nestojím. Pro mě je to ukončená věc, zůstává dál kolegyně z práce a Pepa bude brzy bývalý manžel.

Považuji to za nejlepší řešení, v téhle situaci se bojovat nedá. Nechci nikomu ubližovat ani se mstít. Věřím, že všechno, co uděláte, se vám stokrát vrátí.

.: Díky mamince zvládne život s Matyáškem a současně i práci. foto: Právo/Michaela Feuereislová

V divadle je budete oba denně potkávat.

Tančím odmalička a nikdy pro mě nic jiného neexistovalo. Teď jsem porodila dítě a jsem šťastná, že se mám kam vrátit. Pan Lichtenberg mě vezme zpátky do Divadla Broadway a to je na prvním místě.

Nechci, aby mi to cokoli zkazilo. Ono to přebolí. Je to dočasný stav, který překonám. Léto mi pomůže. Budu chvíli pryč, v srpnu nastoupím do nového projektu Adéla ještě nevečeřela a počátkem září se vrací Kleopatra. Moc se těším. Možná první dvě zkoušky budou nepříjemné, pak se to srovná.

Na jeviště jste se ale vrátila už před prázdninami.

Aniž bych to plánovala. Musela jsem naskočit do Tří mušketýrů, protože si kolegyně Kristina Kloubková-Bastienová zlomila prst na noze. Už jsem v tomhle představení tančila, takže jsem ho jen oprášila. Během něj jsme se kdysi sblížili s Pepou, zřejmě je pro něj osudové.

Slyšela jsem, že trpíte problémy s páteří?

Před čtyřmi lety jsem měla vyhřezlou ploténku, naštěstí jsem ani nemusela na operaci. Kvůli tomu jsem také při porodu žádala o císařský řez.

Tanečnice si ale musí držet figuru. Jak to děláte?

Jsme věční dietáři. Pohyb moc nepomáhá, protože tanečnice se hýbe pořád, a tudíž je na něj tělo zvyklé. Takže je to opravdu o stravě… Nesnáším zelené! U mě nejvíc funguje nepřejídat se a nejíst večer.

.: S kolegyní tanečnicí Kristinou Basteinovou (vpravo) doprovází vystoupení zpěvačky Moniky Absolonové. foto: Právo/Michaela Feuereislová

Teď mám za sebou drastickou dietu jménem rozvod. Navíc je Matýsek právě nejakčnější, všude vleze, objevuje svět, takže se nezastavím.

Neumíte si představit jinou práci než tanec, ale jednou budete muset skončit. Co pak?

Začala jsem o tom přemýšlet, už když mě postihly problémy se zády. Hlavně bych ráda zůstala u divadla. Jakkoli. Hlavně potřebuji být mezi lidmi.

Kristina Bastienová pracuje i jako moderátorka. Nezatoužila jste po této profesi?

S kamerou nejsem kamarádka. Nad konkrétní nabídkou bych se ale zamyslela. Dokud to půjde, chci naplno tančit. Uvidím, co život přinese.

Večerní představení a malé dítě však nejdou moc dohromady.

Naopak. Pro malého je lepší, když jsem s ním celý den a odcházím, až jde spinkat. Díky rodičům, kteří se asi před půl rokem přestěhovali do Říčan, mám vyřešeno hlídání.

Nemusím shánět chůvy a obtěžovat kamarádky, ačkoli se nabízejí. Narodila jsem se ve Žďáru nad Sázavou a ve čtrnácti jsem odešla do Prahy. Starší sestra Lea mě následovala o čtvrt roku později a bratr Zdeněk má už patnáct let rodinu v Brně. Naši zůstali ve Žďáru sami a už je tam nic nedrželo.

Úřední formality jste s Pepou vyřešili?

Ještě ne, ale domluvili jsme se. Emoce samozřejmě při tom byly, časem nicméně přistoupíte na realitu a jednáte hlavně v zájmu dítěte.

Pepa vám slíbil byt 2 + kk v Říčanech. Pro matku s dítětem ideální velikost.

Určitě. Hlavně jsem chtěla, aby měl Matyášek pokojíček.

A co německá doga Diego, kterého jste si před časem pořídili?

Zůstává s Pepou. Je obrovský a neumím si představit, jak by se do bytu vešel. I když se dokáže schoulit jak nejmenší čivava.

Vyrostl ale na zahradě, takže by asi nebylo dobré, abych ho odvedla z jeho domova. Navíc váží sedmdesát kilo, na vodítku bych ho nezvládla. Matýsek však reaguje na všechny pejsky, takže si časem určitě nějakého vydobude.

Nezanevřela jste na chlapy?

Určitě ne. Jsem unavená, zklamaná. Hlava už ví, teď si léčím srdíčko. To trvá déle. Snažím se potlačovat emoce a už nebrečím doma do polštáře.

Reklama

Související témata:

Související články

Roman Šmucler: Vedle Korejců jsem lempl

Už několik měsíců denně usedá do křesla moderátora Milionáře. Ty, které si do televize Prima přijdou prověřit své znalosti, dusí s úsměvem na tváři....

Výběr článků

Načítám