Hlavní obsah

Na palubě boeingu s dírou v trupu byli i dva Češi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Díra v trupu letadla australských aerolinií Qantas Airways, které muselo před dvěma dny nouzově přistát ve filipínském hlavním městě Manile, nebyla způsobena výbuchem bomby. Dospěli k tomu v první fázi vyšetřování australští letečtí odborníci, kteří stroj prohlížejí. Otvor, který se na trupu po mohutné ráně objevil, zapříčinila pravděpodobně kyslíková nádrž na palubě. Ta se nyní pohřešuje. Na palubě letounu byli i dva Češi.

Článek

"Ozvala se detonace, ochladilo se a kabinou létaly předměty," popsala události z paluby letadla pasažérka Marie Tomčová. "Poklesl tlak, ze schránek vypadly kyslíkové přístroje," dodala.

Situace podle Tomčové připomínala scénu padajících letadel z katastrofického filmu. Z části letounu, kde byly děti, se ozýval pláč. "Ale hlavně, že jsme to přežili a neutrpěli jsme žádné fyzické zranění," řekla.

Pasažéři Boeingu 747 letícího na lince Londýn-Melbourne uslyšeli asi hodinu po startu v Hongkongu, kde měl stroj mezipřistání, silnou ránu ve spodní části stroje. V trupu letounu u pravého křídla se objevila díra o průměru tři metry. Pilot poté se strojem z výšky 8840 metrů rychle klesl a nouzově přistál v Manile. Letecká společnost uvedla, že nikdo z 364 cestujících a 19 členů posádky nebyl zraněn.

Vrchní vyšetřovatel australského úřadu pro dopravu a bezpečnost Neville Blyth v neděli prohlásil, že testy, při nichž se zjišťuje přítomnost zbytků výbušniny, ukázaly, že v letadle žádná nebyla. Nic nezjistili ani speciálně vycvičení filipínští policejní psi, kteří prošli celým letadlem.

Z paluby ale zmizela kyslíková nádrž, která je součástí vybavení pro cestující a posádku pro případ nouze. Ta mohla vybuchnout, prorazit plášť trupu a vypadnout.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám