Hlavní obsah

Čeští novináři byli jako první u testu raketového štítu v USA

Právo, Jiří Roškot (Colorado Springs)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

COLORADO SPRINGS
Aktualizováno

Čeští novináři jako první zástupci médií vůbec mohli v noci na sobotu sledovat v reálném čase průběh testu raketové obrany USA v přísně střeženém operačním štábu základny Schriever u Colorado Springs. Jejím hostem byla ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Článek

K tomuto bezprecedentnímu kroku dal zelenou generál Henry Obering, šéf Agentury pro raketovou obranu (MDA), když se ukázalo, že systém bezpečnosti na základně neumožnil den předtím novinářům přístup k ničemu.

Možnost sledovat test zatím neměla ani americká média a japonský ministr obrany, který jeden test už shlédl, prý zdaleka neviděl tolik, co nyní Češi.

Ani tužku, ani papír

Přísná opatření pro vstup do superchráněné zóny za pancéřovanými dveřmi však platila dál. Nikdo s sebou nesměl mít ani tužku, ani papír, o jakémkoli záznamovém zařízení nemluvě. Doprovod byl stálý.

foto: Právo/ti

V příšeří prostorného klimatizovaného sálu, v jehož průčelí byly tři velké projekční plochy, je obří kulatý stůl. Připomíná jednací místnost Rady bezpečnosti OSN a generál Chris Anzalone za ním informoval Parkanovou.

Zásah antirakety byl pouze simulovaný

Cílem testu označeného FTX -03 byla koordinace řady senzorů (radarů) proti balistické raketě vypálené z ostrova Kodiak u Aljašky podél tichomořského pobřeží USA, a získání co nejvíce dat. Zásah pozemní rakety proti ní byl tentokrát pouze simulovaný.

Důvodem tohoto aranžmá, jak řekl Právu generál Obering, je porucha na snímacím zařízení dat obranné rakety. Ta má být odstraněna do prosince letošního roku. Získané údaje z pátečního testu pomocí dalších dvou radarů na moři budou využity k simulačním zkouškám a pozemním testům.

Do Colorado Springs mají téct údaje z Brd

"Toto středisko bude integrovat také informace, které přijdou z radaru v ČR,“ říká zástupce šéfa pro testy generál Anzalone. Padá dotaz, zda tu bude také český důstojník.

"Na poslední prezentaci bylo řečeno, že ho čekají a že náš pracovník je vítán,“ odpovídá Parkanová.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek ale upozorňuje, že na konkrétní aranžmá je ještě brzo. "Tak daleko ještě nejsme. Až po dokončení a ratifikaci smluv začnou další prováděcí smlouvy,“ dodává.

"Na začátku tohoto roku bylo centrum poprvé zkušebně spojeno s aliančním centrem v Evropě, aby si vyměnila data, a tento test byl úspěšný,“ informuje novináře český velvyslanec při NATO Štefan Füle.

"Jakékoliv obavy, že systém by nebyl v budoucnu integrován se systémem NATO, nejsou vůbec na místě. Je to zcela samozřejmá věc, se kterou tady všichni počítají,“ zdůrazňuje Parkanová. Ta říká, že Američané českou delegaci v několika prezentacích zavalili „informační tsunami“. Ani ona, ani její doprovod se ale s konkrétními poznatky svěřovat nehodlají.

Reklama

Výběr článků

Načítám