Hlavní obsah

Alkohol na kole může přijít na desetitisíce

Právo, Hynek Paštěka

Výlet na kole a nějaké to pivo podle mnohých cyklistů patří k sobě. Tato kombinace však může vyjít pořádně draho. Dopravní policisté sice věnují větší pozornost pití řidičů motorových vozidel, občas ale zkontrolují i nějakého cyklistu. Silniční zákon totiž jasně říká, že alkohol za řídítka bicyklu stejně jako za volant auta nepatří.

Článek

„Cyklista pod vlivem alkoholu sice nedostane žádné body, ale jinak mu hrozí stejné sankce jako řidičům. Může tedy spáchat přestupek nebo i trestný čin a dostat pokutu až do výše 50 tisíc korun,“ řekl Právu mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Od ledna do května letošního roku zavinili cyklisté celkem 636 dopravních nehod, z toho 132 pod vlivem alkoholu. Při všech dopravních nehodách jich za prvních pět měsíců 28 zemřelo. Loni to bylo za stejné období 812 nehod a z nich ve 163 případech hrál roli alkohol a zemřelo 30 cyklistů. Proti minulým letům se tedy sice jedná o pokles, u nehod zaviněných cyklisty je ale problém s úhradou případné škody.

„Cyklisté nemají povinné ručení, a tak je dobré, když mají pojištění odpovědnosti z běžného občanského života. Jestliže ho nemají, škodu musí hradit z vlastní kapsy. Hodně takových případů máme ze zahraničí, kde cyklisté něco poškodí a ceny jsou tam na jiné úrovni než u nás. Ale i u nás se mohou škody vyšplhat do desítek i stovek tisíc korun,“ řekla Právu Dagmar Koutská z odboru komunikace České pojišťovny.

Kromě jízdy pod vlivem alkoholu se vyznavači bicyklů dopouštějí podobných přestupků jako řidiči motorových vozidel. „Velký problém je například jízda v protisměru, kterou policie moc neřeší,“ řekl Právu vedoucí oddělení dopravně správních agend Městského úřadu Brandýsa nad Labem Ludvík Gottfried.

Častá je také jízda na chodnících, která ohrožuje chodce. Někteří cyklisté vjíždějí na přechody pro chodce, čímž ale riskují, že projíždějící řidič už nestihne zastavit a srazí je. Také dostatečné osvětlení vpředu i vzadu není ještě pro mnohé samozřejmostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám