Hlavní obsah

Úvěrová krize zasáhla polovinu stavebních firem

Krize na finančních trzích ovlivňuje ve světě až 45 procent stavebních firem. Na dvě třetiny stavebních společností očekává, že v důsledku úvěrové krize budou jejich aktivity vystaveny většímu tlaku. V tomto sektoru je také nejvíce firem, které očekávají, že se následky krize budou zhoršovat. Vyplynulo to z průzkumu úvěrové pojišťovny Atradius mezi 2500 stavebními společnostmi z Evropy, Severní Ameriky a Austrálie.

Článek

„V České republice pociťujeme od počátku roku 2008 nárůst škod v oblasti stavebnictví o více než 30 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku, a to hlavně u malých a středních podniků,“ uvedla ředitelka firmy Atradius pro region východní Evropy Markéta Stržínková.

Velké české podniky pokles ještě nezasáhl

Velkých českých stavebních podniků se úvěrová krize způsobená prudkým poklesem na trhu amerických hypoték zatím nedotkla. Právu to potvrdil mluvčí Metrostavu – druhé největší stavební firmy na českém trhu – František Polák.

„Z hlediska uzavřených kontraktů probíhá letošní rok podle předpokladů a neočekáváme žádný výrazný pokles,“ řekl Polák. Na nedostatek zakázek si nestěžuje ani liberecký S group holding, jehož stavební divize sdružuje celkem pět firem

„Z plánovaných kontraktů pro letošní rok za více než šest miliard korun máme do dnešního dne pod smlouvami projekty za 3,6 miliardy korun,“ sdělil Právu Martin Borovička, generální ředitel holdingu.

Ve většině případů jde o zakázky realizované na území ČR a Slovenska. Podle Borovičky ale tempo růstu ve stavebnictví nemůže trvat donekonečna. Proto holding vedle soukromých a veřejných soutěží hledá a připravuje i vlastní investice. Jedná se především o bytové a administrativní budovy.

Stavební aktivity vyvíjí podnik i v zahraničí. Divize S group holdingu působí v Rusku, konkrétně v Nižním Novgorodu. V první etapě tzv. Pražského kvartálu zde letos v říjnu dokončí 120 bytů za 750 miliónů korun. Podle Borovičky ale projekt pokračuje již zahájenou druhou etapou výstavby, kde jsou vedle bytů i kancelářské, obchodní prostory a garáže. V celkem třech etapách se jedná o investici ve výši přes dvě miliardy korun.

Dosud následky úvěrové krize pociťovali nejvíce stavebníci ve Spojených státech (68 procent firem) a v Mexiku (60 % podniků). V Evropě problémy zaznamenalo v Itálii 58 procent, ve Velké Británii 46 procent a ve Španělsku 44 procent stavebních firem. Na opačném konci žebříčku figurují země severní a střední Evropy.

Mění platební podmínky

Dopady krize na sektor stavebnictví se projevují například na dluhovém financování. U 53 procent dotazovaných společností se podmínky určující udělování krátkodobých a dlouhodobých úvěrů poměrně nebo značně zpřísnily. Nejen proto již 45 procent stavebních společností změnilo své platební podmínky. Nyní od svých zákazníků vyžadují kratší termíny splatnosti.

Snaha snížit rizika

Na 89 procent stavebních společností uvedlo, že používají nástroje ke snížení rizik spjatých s pohledávkami. Mezi nejčastěji využívané patří zálohové platby při objednávce nebo dokončení (47 procent), dále záruky (32 procent) a pojištění pohledávek (25 procent). Úvěrová krize, která začala v Severní Americe, se podle studie nyní rozšiřuje do firem v dalších zemích a průmyslových odvětvích. Odborníci se však domnívají, že to nepředstavuje dostatečný důvod pro vznik recese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám